Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PREKYBA TABAKU
Įsigalioja draudimas prekiauti kaitinamojo tabako gaminiais su skoniu ir kvapu
BNS
Freepik
Kaitinamasis tabakas.

Pirmadienį įsigalioja draudimas Lietuvoje prekiauti kaitinamojo tabako gaminiais, jeigu juose yra pridėtinio kvapo ar skonio.

Legaliai prekiauti bus galima tik natūralaus tabako kvapo ir skonio rūkalais, ant kurių turės būti įspėjimai apie galimą žalą sveikatai – tai iki šiol nebuvo numatyta.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinoji vadovė Gražina Belian BNS teigė, kad pastaruoju metu buvo stebimi bandymai išparduoti rūkalų likučius.

„Jau matome judėjimą, asortimentas mažėja, jie išsiparduoda“, – BNS praėjusią savaitę teigė ji.

G. Belian įsitikinusi, kad uždraudus prekiauti tabako gaminius su pridėtiniu skoniu ir kvapu, nepasikartos situacija, kai analogiško draudimo nepaisantys prekybininkai ir toliau prekiavo tokiomis elektroninėmis cigaretėmis.

„Tokių akibrokštų, kokie buvo su tais skoniais ir kvapais elektroninėse cigaretėse, nebus. Jas uždrausti buvo nacionalinis sprendimas, o čia yra europinis. Yra procedūros aprašytos, kas bus, kai paaiškės, kad rinkoje vis tik lieka tokie gaminiai, kaip reikia tikrinimo procedūras vykdyti“, – aiškino G. Belian.

Kaitinamojo tabako gaminiai su skoniais šiuo metu sudaro pusę viso kaitinamojo tabako asortimento, o juos renkasi 42 proc. kaitinamojo tabako pirkėjų.

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, kaitinamasis tabakas sudaro trečdalį viso tabako gaminių asortimento, jo pardavimai kasmet auga.

„Maximos“ duomenys rodo, kad užpernai, palyginti su 2020-aisiais, kaitinamojo tabako pardavimai padidėjo penktadaliu – įtakos tam galėjo turėti 2020-aisiais įsigaliojęs draudimas prekiauti cigaretėmis su skoniais, pavyzdžiui, mėtinėmis cigaretėmis. Šiemet kaitinamojo tabako paklausa ūgtelėjo kiek daugiau nei 5 proc.

G. Belian teigimu, kaitinamojo tabako gaminiai labiausiai patrauklūs jauno amžiaus, iki 24 metų žmonėms.

„Draudimu ir siekiama apsaugoti jaunimą, vaikus“, – tvirtino ji.

Kaitinamojos tabako gaminius dabar siūlo „Philip Morris Baltic“ („Iqos“), tabako kompanija „Japan Tobacco International“ („Ploom“).

Lietuvoje beveik trečdalį parduodamų rūkalų sudaro kaitinamasis tabakas, o Vilnius, kuriame parduodama 38 proc. tokio tabako, yra labiausiai šį produktą vartojantis miestas pasaulyje.

2023 10 23 08:12
Spausdinti