Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Izraelis derasi dėl povandeninio dujotiekio su Graikija ir Kipru
BNS
(Reuters nuotr.).

Izraelis turi ambicijų tapti stambiu Europos dujų tiekėju. Šį ketvirtadienį šalies ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu prakalbo apie planus Viduržemio jūros dugnu nutiesti 2200 kilometrų ilgio dujotiekį iki Kipro ir Graikijos.

„Tai yra tai, dėl ko mes labai džiaugiamės, – Salonikuose sakė Izraelio vyriausybės vadovas. – Žinoma, Rytų Viduržemio jūros dujotiekis būtų tikra revoliucija. Jau atlikome preliminarias studijas. Projektas teikia daug vilčių ir mes žvelgsime toliau.“ Ketvirtadienį B. Netanyahu susitiko su Graikijos ir Kipro premjerai Aleksiu Cipru ir Niku Anastasiadesu po to, kai balandį trys šalys pasirašė bendrą deklaraciją dėl šio dujotiekio tiesimo planų. Graikija ir Izraelis tai pat ketina sujungti šalis povandeniniu elektros kabeliu bei taip pat svarsto tiesti duomenų perdavimo kabelį per Viduržemio jūrą.
Izraelis, Graikija, Kipras ir Italija nori įgyvendinti projektą, pagal kurį, remiant Europos Sąjungai, bus nutiestas ilgiausias pasaulyje povandeninis dujotiekis, rytinę Viduržemio jūros regiono dalį sujungsiantis su Pietų Europa.
Izraelis, Graikija, Kipras ir Italija nori įgyvendinti projektą, pagal kurį, remiant Europos Sąjungai, bus nutiestas ilgiausias pasaulyje povandeninis dujotiekis, rytinę Viduržemio jūros regiono dalį sujungsiantis su Pietų Europa. Jeigu projektas bus įgyvendintas taip, kaip planuojama, 6,2 mlrd. JAV dolerių vertės dujotiekiu į Europą bus tiekiamos dujos iš Izraelio ir iš Kipro jūroje neseniai aptikto telkinio. Galimybių studijos jau buvo užbaigtos. Tačiau statybos darbai dar kelerius metus nebus pradėti. Šiuo metu manoma, kad dujos dujotiekiu galėtų būti pradėtos tiekti 2025 metais. Izraelis ir Kipras savo dujas nori tiekti į Europą, kuriai tai leistų sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų. Naujasis dujotiekis leistų sumažinti priklausomybę nuo Rusiją ir Vokietiją jungiančio dujotiekio „Nord Stream“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 16 15:12
Spausdinti