Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


GRŪDŲ EKSPORTAS IŠ UKRAINOS
J. Borrellis: Ukrainos grūdų eksporto blokavimas – „tikras karo nusikaltimas“
BNS
Polina Rytova/Unsplash
Rusijos vykdoma Ukrainos grūdų blokada tęsiasi.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė, kad Rusija turėtų būti laikoma „atsakinga“, jei ir toliau blokuos itin reikalingų grūdų eksportą iš Ukrainos.

„Negalima įsivaizduoti, kad milijonai tonų kviečių lieka užblokuoti Ukrainoje, o likusioje pasaulio dalyje žmonės kenčia badą. Tai tikras karo nusikaltimas“, – sakė J. Borrellis ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

Vakarai reikalauja, kad Maskva nustotų blokuoti Ukrainos Juodosios jūros uostus ir leistų dideles grūdų atsargas išgabenti į pasaulio rinkas, nes baiminamasi, kad pažeidžiamuose regionuose kils badas.

ES remia Jungtinių Tautų pastangas tarpininkauti Ukrainai, Rusijai ir Turkijai sudarant susitarimą dėl grūdų išvežimo, tačiau kol kas nepavyko pasiekti jokios pažangos.

Maskva savo ruožtu tvirtina, kad kainos didėja, o Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje maisto trūksta dėl ES sankcijų, įvestų dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Noriu pabrėžti, kad šią krizę sukėlė ne Europos sankcijos – mūsų sankcijos nėra nukreiptos prieš maistą ar trąšas“, – sakė J. Borrellis.

„Problema kyla dėl Rusijos vykdomos Ukrainos grūdų blokados“, – pridūrė jis.

Tuo metu Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna pareiškė, kad paveikti Vakarus siekianti „Rusija privalo liautis žaisti su pasauliniu badu“.

„Grūdų blokavimas yra kelia pavojų stabilumui pasaulyje“, – sakė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 20 11:50
Spausdinti