Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


„REALCO“
J. Dovidonis: šiandien NT rinka yra kur kas tvaresnė
Reklama
Julius Dovidonis.

Šiemet įspūdingą pardavimų šuolį demonstruojanti nekilnojamojo turto (NT) rinka kaitina ne vien NT plėtotojų ir pirkėjų aistras, bet ir ekonomistų diskusijas, kur nuves ir kaip pasisuks įsisiūbavusi rinka. Itin sėkmingus metus skaičiuojančios NT plėtotojos „Realco“ vadovas Julius Dovidonis tikina, kad 2008 m. ekonomikos krizės pamokos išmoktos, tačiau racionalumo reikia ir sveikos rinkos sąlygomis.

Metų trečias ketvirtis pirminėje Vilniaus NT rinkoje buvo ne toks aktyvus, bet devynių mėnesių rezultatai yra geri ir jau viršijo visų pandeminių 2020 m. rezultatus. Kaip vertinate šiemet sostinėje augusius naujų būstų pardavimus?

– Šiemet stebėjome neeilinį NT rinkos augimą – aktyvūs buvo tiek NT plėtotojai, tiek pirkėjai. Natūralu, kad, girdint apie iš brėžinių graibstomus butus, kylančias kainas, galbūt besiformuojantį NT burbulą, šiandienė NT rinka primena 2008-uosius, kai irgi sparčiai kilo ir NT pardavimai, ir būsto kainos. Juolab kad jaunieji, 25–30 metų, pirkėjai turbūt nelabai atsimena buvusią ekonomikos krizę, todėl yra nuogąstavimų, kad dar viena gyventojų karta lipa ant to paties grėblio. Tačiau esame seni rinkos dalyviai, 2008-ųjų etapą išgyvenome, ir turiu pabrėžti, kad dabartinės NT kainos sostinėje dar ne visur pasiekė 2008-ųjų lygį – tokie miegamieji rajonai kaip Karoliniškės ar Šeškinė vis dar atsilieka 5–8 proc., nors kai kurių mikrorajonų kainos pasivijo buvusias. Pavyzdžiui, 2008 m. „Ozo parke“ 1 kv. metro kaina siekė 8200 litų, dabar būtų 2400 eurų – tokia kaina yra ir šiuo metu netoliese mūsų įgyvendinamame projekte „Go Life“.

Vis dėlto dabartinė situacija NT rinkoje yra kur kas tvaresnė. Pirma, dabar Lietuvos bankai atsakingiau skolina, gyventojai privalo turėti pradinį įnašą, jų galimybės pirkti naują būstą vertinamos kur kas atidžiau. Antra, gyventojų galimybės pirkti NT taip pat yra gerokai išaugusios, palyginti su padėtimi prieš 13 metų.

Lietuvos bankas neseniai pristatė žingsnius, kurie galbūt pristabdytų rinką ir padėtų pažaboti spekuliantų veiksmus. Kaip manote, ar tai galėtų būti priežastis rinkos augimui lėtėti paskutinį metų ketvirtį?

– Atsakingas skolinimas Lietuvoje nėra naujiena – šalies bankai jau seniai naudojo apsaugos mechanizmus, tad dabar šios priemonės tik šiek tiek labiau griežtinamos.

Be to, planuojamos sugriežtinti skolinimo sąlygos palies tik 12 proc. būsto paskolas imančių gyventojų. Pasikartosiu, dabartinės bankų skolinimo sąlygos yra kur kas tvaresnės nei 2008-aisiais, kai gyventojai banko paskola galėdavo 100 proc. finansuoti tiek perkamą būstą, tiek jo įsirengimą.

Šiemet ypač gerais pardavimų rezultatais gali girtis ir „Realco“. Per tris ketvirčius savo projektuose Vilniuje ir Šventojoje pardavėte 433 būstus, iš viso – per 21 tūkst. kv. metrų ploto. Kas lėmė tokius gerus rezultatus?

– Prie gerų „Realco“ rezultatų prisidėjo ne tik palanki ekonomikos situacija, bet ir turimas naujų būstų sandėlis – popandeminiu laikotarpiu pradėjome trijų nemažų skirtingos klasės projektų pardavimus. Vertindami NT pirkėjų galimybes matome, kad šalies gyventojai turi daugiau santaupų ir galimybių įsigyti naują būstą. Vien trečią šių metų ketvirtį Lietuvos gyventojų indėliai bankuose viršijo 19 mlrd. eurų, antrą ketvirtį mažėjo ir nedarbo lygis. Investuoti į NT skatina ir infliacija.

Julius Dovidonis.

Atrodo, kad stipriai suaktyvėjusi rinka išmokė ir padrąsino žmones pirkti būstus iš brėžinių. Šiuo metu esate vienas iš nedaugelio plėtotojų sostinėje, kuris gali pakviesti pirkėjus užeiti į vidų ar bent parodyti gerokai įpusėjusias projekto statybas. Kas tai – sėkmingas sutapimas, o galbūt kažkokiu būdu numatėte, kad rinka suaktyvės?

– Didžioji dalis būstų vis dar parduodama tik statomuose projektuose arba iš jų brėžinių – NT paklausa yra tokia didelė, kad pirkėjai nelinkę laukti, kada galės užeiti į jau pastatytą namą ir išsirinkti norimą būstą.

Pradėjome statyti tris projektus beveik vienu metu, to specialiai neplanuodami – NT projektų įgyvendinimo greičiui įtakos turi ne tik statytojas, bet ir projektų dokumentacijos derinimas su įvairiomis institucijomis. Šiandien į kai kuriuos projektus, tokius kaip „7 vakarai“, galima užeiti gyvai, tačiau pirmo etapo būstai jau beveik visi parduoti.

Jūsų plėtojamų projektų spektras smarkiai išsiplėtė – krepšelyje yra nuo ekonominės iki vidutinės ir prestižinės klasės NT projektų. Kas tai lemia: įmonės strategija, rinkoje atsiradę sklypai ar pirkėjų poreikiai, o gal dar kas nors?

– Daugiausia orientuojamės į vidutinės klasės segmentą – tai yra mūsų pagrindinė veiklos kryptis. Tačiau pasitaikius patraukliems sklypų pasiūlymams ir turėdami galimybių imamės tiek ekonominės, tiek prestižinės klasės NT projektų. Šiuo metu iš prestižinės klasės projektų plėtojame „Algirdo 3“, iš ekonominės – „7 vakarai“.

Laisvų sklypų centrinėje miesto dalyje skaičius labai ribotas, nors naujasis Vilniaus miesto bendrasis planas NT plėtotojams suteikė daugiau laisvės ir galimybių. Kokių sostinės rajonų ar dalių augimą prognozuojate? Kur didžiausios perspektyvos pirkti būstą gyventi ar investicijai?

– Jaunesni pirkėjai vis dažniau renkasi būstą arčiau miesto centro, o šeimos dairosi didesnių erdvių miesto pakraščiuose tiek dėl būsto ploto, tiek dėl jo kainos. Pandemijai pakeitus daugelio gyventojų rutiną, kai namuose tenka praleisti kur kas daugiau laiko, auga didesnių butų pardavimai. Šiuo metu Vilniuje paklausiausia išlieka centrinė miesto dalis, taip pat Šnipiškės, Baltupiai, Naujamiestis.

Vis dažniau NT plėtotojai pirkėjams siūlo butus su visa apdaila. Kaip manote, ar įmanoma, kad Lietuvoje būtų nuperkama daugiau butų su visa apdaila nei su daline?

– Būstai su visa apdaila įgauna didesnį populiarumą dėl kelių priežasčių. Pirma, pasirinkus visą apdailą taupomas laikas, o šiuo metu tai – ir brangstančių statybinių medžiagų bei laisvų rangovų trūkumo problemos sprendimas. Siūlome visą apdailą šiuo metu plėtojamame projekte „7 vakarai“, artimiausiu metu visos apdailos variantą ketiname pasiūlyti ir „Go Life“ naujakuriams.

Nors ir lėtai, judame link Vakarų Europos, Skandinavijos, kur beveik visi butai parduodami tik su visa apdaila. Atrodo, kad po gero dešimtmečio, gal ir greičiau, ir pas mus nuperkamų būstų su visa apdaila skaičius bus bent jau ne mažesnis nei su daline apdaila.

Kokie yra „Realco“ ateities planai? Kuo nustebinsite sostinės NT rinką?

– Neseniai minėjome 15 metų veiklos sukaktį ir esame vienas didžiausių bei stipriausių NT plėtotojų šalyje. Ir toliau stiprinsime savo pozicijas rinkoje, plėtosime išskirtinius, kokybiškus, pirkėjų lūkesčius atitinkančius projektus. Artimuose planuose – nauji vidutinės ir prestižinės klasės gyvenamųjų daugiabučių projektai Baltupiuose ir Antakalnyje, apie kuriuos paskelbsime netrukus, taip pat, žinoma, įspūdingas verslo centras „Hero“.

BEREKLAMOS:

2021 10 29 10:29
Spausdinti