Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SCAENT BALTIC
J. Garbaravičius pardavė „Scaent Baltic“ akcijas
BNS

Investicijų bendrovių „JG Investment Management“ bei „Rigel Capital Partners“ vadovaujantis partneris Jonas Garbaravičius pardavė visas jo ir jo šeimos narių valdytas įmonės Scaent Baltic“ akcijas Nyderlanduose registruotai bendrovei „Norbel Holding“. Sandorio suma neskelbiama.

„Scaent Baltic“ valdo 29,11 proc. energetikos bendrovės „Inter RAO Lietuva“, kuriai inicijuotas nemokumas, akcijų, pranešė J. Garbaravičiaus atstovai. „Tai vienas iš tų sandorių, kuriuose vertybinis pradas svarbesnis už ekonominį“, – pranešime sakė J. Garbaravičius.

Jis teigia po 2012 m. įvykusio pirminio viešojo siūlymo ir „Inter RAO Lietuvos“ įtraukimo į Varšuvos biržos sąrašus pasitraukęs iš kasdienės veiklos ir likęs pasyviu investuotoju, tačiau vasario 24 dieną nusprendė trauktis: atsistatydino iš „Inter RAO Lietuva“ stebėtojų tarybos ir nutarė parduoti „Scaent Baltic“ akcijas.

„Netrukus paaiškėjo, kad „Inter Rao Lietuva“ veikla paralyžiuota, įmonės statusas keisis ir potencialių pirkėjų ratas sparčiai susiaurėjo iki specializuotų, probleminius aktyvus perkančių ir valdančių įmonių. Todėl šį sandorį, kurio įgyvendinimas dėl jo komplikuotumo ir sparčiai besikeičiančių aplinkybių užtruko daug ilgiau nei buvo planuota, būčiau linkęs vadinti projekto užbaigimu, o ne verslo pardavimu“, – teigė J. Garbaravičius.

Pasak jo, sutarta, kad pirkėjas už akcijas atsiskaitys etapais, o galutinė sandorio vertė priklausys nuo „Scaent Baltic“ veiklos užbaigimo rezultato.

„Norbel Holding“, kuri specializuojasi probleminių aktyvų įsigijimo bei jų pertvarkymo srityje, 100 proc. „Scaent Baltic“ akcijų įsigijo ketvirtadienį.

Privataus kapitalo fondai „CEE Alternative Asset Investment Fund“ ir „CEE Private Equity Fund“ bei „Energy Investment Fund-Fund Series AB“, į kurį tiesiogiai yra investavę J. Garbaravičiaus šeimos nariai, kartu valdė 90,6 proc. „Scaent Baltic“ akcijų.

J. Garbaravičiaus kontroliuojamos bendrovės bei privataus kapitalo fondai taip pat yra investavę į grūdų perdirbimo, maisto, baldų, pakuočių ir polistireno gamybos bei nekilnojamoje turto objektus Lietuvoje bei Jungtinėje Karalystėje.

Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos grupės „Inter RAO Lietuva“ kreditoriai birželio pabaigoje inicijavo neteisminį bendrovės bankrotą. Dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra. Tai padaryta po to, kai sprendimą stabdyti prekybos sandorius gegužės 20 dieną priėmė biržos operatorė „Nord Pool“.

Be to, Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorės nuo birželio 1-osios atsisakė sistemos balansavimo paslaugų, kurias teikė „Inter RAO Lietuva“. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) birželio pabaigoje panaikino įmonės elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.

2021 metų pabaigoje „Inter RAO Lietuva“ užėmė 10 proc. Lietuvos komercinių vartotojų rinkos, o bendroje tiekimo rinkoje jos dalis sudarė 6,8 proc.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 08 19:51
Spausdinti