Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


EUROPOS ĮTAKA
J. Urpilainen: Lietuvos verslo patirtis naudinga besivystančioms valstybėms
Karolis Juršys
EK
J. Urpilainen: „Norėdami sumažinti priklausomybę nuo Kinijos, nusprendėme užmegzti naujas partnerystes su Afrikos ir Lotynų Amerikos šalimis.“.

Lietuvoje viešėjusi Europos Komisijos narė Jutta Urpilainen vietos verslams pristatė naują ES investicinę iniciatyvą – „Global Gateway“, kuria siekiama padėti įsilieti į trečiųjų šalių rinkas. Apie tai, kaip tai padės ES kovoti su vis labiau kylančiomis migracijos rizikomis ir mažinti konkurencijos įtampą tarp Senojo žemyno ir didžiausių Rytų valstybių, su eurokomisare kalbėjosi IQ apžvalgininkas Karolis Juršys.

Į Lietuvą atvykote su mūsų užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu aptarti europinės investavimo strategijos „Global Gateway“ galimyb. Ar galėtumėte daugiau papasakoti apie šį projektą ir atskleisti keletą detalių iš pokalbio su ministru?

– Gerai pažįstu jūsų užsienio reikalų ministrą, abu dalyvaujame Užsienio reikalų tarybos posėdžiuose, bet šįkart atvykau į Lietuvą pasakyti, kad, nors pagrindinis ES užsienio politikos prioritetas yra Ukraina, negalime atsukti nugaros likusiam pasauliui. Esu atsakinga už 126 šalis. Daugiausia už Užsachario Afriką, Lotynų Ameriką, Karibų jūros regioną, Centrinę Aziją, Pietryčių Aziją ir Ramiojo vandenyno regioną ir mūsų ES bendradarbiavimą su šiomis šalimis. Keliaudama po šiuos regionus labai aiškiai matau, kad Rusija yra vis aktyvesnė. Rusija skleidžia savo propagandą.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 07 24 06:45
Spausdinti