Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


JAV IR KINIJOS EKONOMINĖ POLITIKA
J. Yellen paragino Kiniją atsisakyti nesąžiningos valstybinės ekonominės politikos
ELTA
Scanpix
JAV iždo sekretorė Janet Yellen.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen ketvirtadienį paragino Kiniją atsisakyti valstybinės ekonominės politikos, teigdama, kad toks modelis gali atbaidyti investuotojus.

„Per didelis valstybinių įmonių vaidmuo gali stabdyti augimą, o per didelis saugumo aparato vaidmuo – atbaidyti investicijas“, – taip kalbėjo ji per JAV ir Kinijos verslo tarybos 50-mečio vakarienę Vašingtone.

JAV bendrovės jau seniai skundžiasi dėl, jų manymu, nesąžiningos verslo aplinkos Kinijoje, kurioje egzistuoja ribota intelektinės nuosavybės apsauga ir preferencinis režimas, taikomas vietiniams konkurentams.

Šiais metais nuogąstavimus dar labiau sustiprino Kinijoje veikiančių konsultacinių įmonių persekiojimas ir kovos su šnipinėjimu įstatymo pataisos, kuriomis Pekinui suteikiama daugiau galių nei bet kada anksčiau bausti už tai, ką jis laiko grėsme nacionaliniam saugumui.

Cituodama neseniai atliktą JAV ir Kinijos verslo tarybos narių apklausą, J. Yellen pažymėjo, kad įmonės persvarsto investicijų planus ir kad tai turėtų kelti susirūpinimą Pekinui.

2023 metų apklausoje apie planus perkelti dalį veiklos iš Kinijos pranešė didesnė dalis įmonių nei bet kuriais kitais metais nuo 2016-ųjų.

Šios tendencijos rodo, kad Kinijai galbūt būtų naudinga „vykdyti struktūrines reformas“, sakė J. Yellen.

„Per ilgai Amerikos darbuotojai ir įmonės negalėjo vienodomis sąlygomis konkuruoti su Kinijos darbuotojais ir įmonėmis“, – pridūrė ji.

„KLR taiko nesąžiningą ekonominę praktiką, pradedant ne rinkos priemonėmis, kliūtimis užsienio įmonėms patekti į rinką ir baigiant prievartos veiksmais prieš Amerikos įmones“, – sakė J. Yellen, turėdama omenyje Kinijos Liaudies Respubliką.

Ketvirtadienio vakarienės metu abiejų šalių ambasadoriai perskaitė JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo laiškus – savajame Xi Jinpingas išdėstė priešingą nei J. Yellen nuomonę, teigdamas, kad yra „didelis potencialas stiprinti Kinijos ir JAV bendradarbiavimą prekybos srityje.“

Jis pridūrė, kad Pekinas „nuosekliai skatins aukšto lygio atsivėrimą išoriniam pasauliui ir kurs į rinką orientuotą, teisinės valstybės principais grindžiamą, internacionalizuotą verslo aplinką.“

„Kinijos modernizacija suteiks daugiau galimybių pasaulinėms įmonėms, įskaitant Amerikos“, – rašoma laiške.

2023 12 15 09:06
Spausdinti