Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JAPONIJOS INVESTICIJOS
Japonija toli, jos verslas dar toliau: ar Azijos ekonominė galiūnė galėtų daugiau investuoti Lietuvoje? Interviu
Agnė Baltrūnaitė
Scanpix
Tokijas.

„Privataus ir rizikos kapitalo investicijos – vienas geriausių būdų megzti ir stiprinti santykius su Lietuva“, – interviu IQ apie Lietuvos ir Japonijos ekonominį bendradarbiavimą kalbėjo Japonijos tarptautinio bendradarbiavimo banko (JBIC) vykdomasis direktorius Masayuki Tanimoto.

Jo teigimu, japonams sudėtinga rasti investavimo vertų įmonių ir projektų tiek Lietuvoje, tiek visame Trijų jūrų iniciatyvos regione, tačiau yra potencialo bendradarbiauti glaudžiau. Trijų jūrų iniciatyva – tai šalių vadovų lygmens politinė bendradarbiavimo platforma, įkurta 2015 metais. Ši iniciatyva vienija 13 ES valstybių, esančių tarp Adrijos, Baltijos ir Juodosios jūrų. Tai yra Austrija, Bulgarija, Čekija, Estija, Graikija, Kroatija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Vengrija. Balandžio 11-ąją Trijų jūrų iniciatyvos regiono viršūnių susitikimas vyko Vilniuje.

– Ar Trijų jūrų iniciatyvos regionas yra patrauklus investicijoms iš Japonijos? Kaip šiame kontekte matoma Lietuva?

– Nors geografiškai Lietuva yra toli, Japonijos bendrovės žino šią šalį. Lietuvos žinomumas Japonijoje yra tiesiogiai susijęs su kultūra, su diplomato Chiune’s Sugiharos nuveiktais darbais gelbėjant žydus. Tačiau, jei kalbame apie eilinį, paprastą japoną, tikėtina, kad jis nežinos, kas yra Lietuva, arba žinos apie jūsų šalį gana mažai.

2024 04 25 14:00
Spausdinti