Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


JAV
JAV Federalinė rezervų sistema nusprendė bazinių palūkanų normų dar nemažinti
IQ

Paskutiniąją sausio dieną susirinkusi JAV Federalinio rezervų sistemos (FED) komisija nusprendė bazinių palūkanų normų dar nemažinti ir palikti jas 5,25–5,5 proc. rėžyje – aukščiausiai per pastaruosius 23-ejus metus.

Nuo 2022 m. kovo JAV palūkanų normos buvo pakeltos 11 kartų, tačiau infliacijai pastaruoju metu išsikvepiant ir grįžtant į norimas vėžes, šalies verslas ir akcijų biržos tikėjosi palaipsnio mažinimo. Metinė infliacija pernai gruodį šalyje siekė 3,4 proc. Vis dėlto FED nusprendė dar palūkėti, ir taip pat sudaužė viltis dėl galimo mažinimo artėjantį kovą.

Spaudos konferencijoje po komisijos susitikimo kalbėjęs jos pirmininkas Jerome'as Powellas pripažino, kad JAV ekonomika sėkmingai stumiasi link jai iškeltų tikslų, infliacija mažėja nesukeliant nedarbo bangos, bet čia pat pridūrė – infliacija vis dar per aukšta, o kelias į priekį – vis dar neaiškus. JAV, kaip ir Europos Sąjungos, tikslas yra sumažinti infliaciją iki 2 proc. „Noriu užtikrinti amerikiečius, kad esame pilnai įsipareigoję grąžinti infliaciją iki 2 proc. tikslo“, – kalbėjo J. Powellas.

2024 01 31 23:19
Spausdinti