Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


PREKYBOS KARAI
Kinija oficialiai pranešė stabdanti jautienos, pieno produktų ir alaus importą iš Lietuvos
BNS
BNS foto

Kinijos generalinė muitinės administracija trečiadienį oficialiai informavo Lietuvą stabdanti jos jautienos, pieno produktų ir alaus importą, BNS patvirtino Maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Vakar vakare gavome notą dėl jautienos, pieno produktų ir alaus eksporto iš Lietuvos į Kiniją sustabdymo“, – BNS sakė tarnybos atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

„Labai keista, nes mes teikiame ir teikėme visą jų prašomą informaciją, kaip ir dirbame su kitomis ne ES šalimis. Iki šiol niekada nebuvome sulaukę jokios notos iš šios valstybės dėl kažkokių dokumentų ar informacijos trūkumo“, – BNS sakė M. Staškevičius.

„Kinijos kompetentingos institucijos atstovai 2020 metais vykdė nuotolinį auditą Lietuvos tiek jautienos, tiek žuvų produktų. Buvome pakankamai gerai įvertinti, visa informacija buvo pateikta“, – pridūrė jis.

Kinijos muitinės sistemos nuo pernai gruodžio iš esmės nebepriima Lietuvos prekių, tačiau oficialiai Pekinas apie tai iki šiol nebuvo pranešęs.

Europos Komisijos duomenimis, Lietuvos eksportas į Kiniją gruodį, palyginti su tuo pat mėnesiu užpernai, krito 91 procentu.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kinija yra didžiausia pasaulyje jautienos importuotoja, tačiau importas iš Lietuvos yra minimalus. Kinijos muitinės duomenimis, šalis pernai importavo iš viso 2,36 mln. tonų jautienos, įskaitant vos 775 tonas iš Lietuvos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 10 13:49
Spausdinti