Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PASAULIS 2024
Kita pandemija? Augalų ligos plinta visame pasaulyje. Kaip jas sustabdyti?
Caitlin Talbot
Shutterstock

Grybelio Magnaporthe grisea sukeliama kviečių liga gali sumalti tradicinius pasaulio aruodus į miltus. Per dešimtmetį ji paplito beveik 15 tūkst. km – nuo Brazilijos iki Argentinos, o paskui iki Zambijos ir Bangladešo. Gali būti, kad šio likimo nepavyks išvengti ir Indijai – antrai pagal dydį kviečių augintojai.

Pasėlių ligos plinta labai sparčiai. Jau minėtasis grybelis puola ne tik kviečius, bet ir kasmet sunaikina tiek ryžių, kiek jų užtektų 60 mln. žmonių pamaitinti. Bulvių fitoftorozė kasmet padaro iki 10 mlrd. JAV dolerių nuostolių. Bulves taip pat niokoja juodąja kojele vadinama bakterinė liga ir bulvių Y virusas. Tokie ligų sukėlėjai sėja chaosą visoje maisto tiekimo sistemoje, kurią jau ir taip silpnina karai, klimato kaita ir eksporto draudimai.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Augalų pandemija gali pasaulyje sukelti masinį badą. 2024 m. tai atrodys vis labiau tikėtina. Dauguma ūkininkų kultivuoja monokultūrinius ūkius, kurie yra efektyvūs, bet pažeidžiami. Užsikrėtus vienam augalui galima prarasti visą derlių. Kai kurios ligos klesti lietingomis sąlygomis ir kelia problemų tokioms šalims kaip Indija, nes liūtys čia tampa vis nepastovesnės. Ligoms plisti padeda ir pasaulinis atšilimas, nes sukėlėjai išlieka net kadaise nepalankiuose regionuose.

2024 01 24 12:00
Spausdinti