Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


IQ FORUMAS „KLAIPĖDA 2023. TVARIOS PLĖTROS KURSAS“
Klaipėdos potencialas, plėtros scenarijai ir investicijų galimybės žengiant į tvarią ateitį
IQ
Vita Jurevičienė
V. Sinkevičius.

„Didžiausias nežinomasis ir dedamoji yra Klaipėdos potencialas, – balandžio 24-ąją IQ forume „Klaipėda 2023. Tvarios plėtros kursas“ kalbėjo Europos Komisijos (EK) narys Virginijus Sinkevičius. – Jis tikrai yra didelis ir neabejoju, kad jį pavyks atskleisti. Klaipėda visada buvo Lietuvos vartai į Europą ir pasaulį.“

Apie Klaipėdos potencialą verslo ir pramonės srityje IQ forume, be V. Sinkevičiaus, savo sveikinimo kalbose pasakojo ir naujasis miesto meras Arvydas Vaitkus bei EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega. „EK yra pasirengusi padėti Klaipėdai ir regionams, – užtikrino M. Vaščega. – Tai institucija, pasisakiusi už tolygią valstybės plėtrą, Komisija daug dėmesio skiria ne sostinėms ir finansinę paramą siekia paskirstyti taip, kad ji pasiektų ir regionus už sostinės ribų.“

„Įdomus sutapimas, kad pirmas renginys, kuriame sakau sveikinimo kalbą, yra ekologijos tematikos, – teigė IQ forumą atidaręs Klaipėdos miesto meras A. Vaitkus. – Einant į rinkimus, tai buvo viena svarbiausių temų.“ Meras pabrėžė, kad Klaipėda yra didžiausias šalies logistikos centras, per pastarąjį dešimtmetį dar tapęs ir energetikos centru, leidžiančiu Lietuvai užsitikrinti energetinius šaltinius – tai Lietuvai šiuo metu yra ypatingai aktualu.

Vita Jurevičienė
A. Vaitkus.

Tačiau savo sveikinimo kalboje A. Vaitkus užsiminė ir apie iššūkius. Vienas iš jų – elektromobilių infrastruktūros ir skatinimo stabdžiai. Kitas – nuotekų valymo sistemos atnaujinimas, kuris daro poveikį visos Lietuvos akvakultūrai ir taip pat Baltijos jūrai. „Globaliai kalbant apie savo valstybę turime rodyti pavyzdį“, – įsitikinęs Klaipėdos miesto meras.

Foto galerija.: new_000288136_2

Anot V. Sinkevičiaus, norint atskleisti ateities potencialą, būtina žvelgti į praeitį – jis priminė, kad dar 2020 m. ES priimtas Žaliasis kursas sulaukė didelio ažiotažo iš verslo aplinkos, tačiau dabar jis yra laikomas standartu. „Per dvejus metus viskas labai smarkiai pasikeitė“, – kalbėjo EK narys. Europa išmoko ir pandemijos, ir Rusijos pradėto plataus masto karo Ukrainoje pamokas – vienais svarbiausių ES tikslų tapo energetinė nepriklausomybė, tiekimo grandinių diversifikavimas ir atsinaujinančių energetikos išteklių plėtra.

Informacinių technologijų įmonės „TeleSoftas“ įkūrėjas Algirdas Stonys pasidalino įmonės plėtros patirtimi išlaikant žmogiškąjį potencialą augimo pagrindu. Naujausias ekonomikos ir pramonės tendencijas pristatė Lietuvos banko Ekonomikos departamento Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vadovė Vaiva Šečkutė. Antroji forumo dalis buvo skirta Europos Sąjungos investicijoms Klaipėdoje ir Vakarų regione – Inovacijų agentūra pristatė keturis pranešimus būtent šiai temai.

Visą IQ forumo Klaipėdoje įrašą galite peržiūrėti čia.

2023 04 27 12:38
Spausdinti