Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


EKSPORTAS
Klaipėdos uosto vadovas: baltarusiškų krovinių nemažėja
BNS
Fotobankas
Klaipėdos uostas.

Baltarusijai grasinant iš Klaipėdos į Rusijos uostus nukreipti visą naftos produktų eksportą, Klaipėdos uosto vadovas sako kol kas nematantis jokių signalų, kad baltarusiškų krovinių mažėtų. 

„Žiūrėdami į skaičius kažkokių indikacijų neturime. Atvirkščiai, rugsėjį birių krovinių krova, tarp jų ir trąšų, buvo gera. Jaučiame ir matome iš viešosios erdvės, kad kažkur kažkas bando terminalą daryt ar įtaką, tačiau tai tik informacija iš viešosios erdvės, o šiaip krova vyksta normaliai, tiek transportas, tiek laivai, visa kita, tie kroviniai važiuoja“, – BNS sakė uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas. 

Baltarusiški kroviniai sudaro apie 30 proc. Klaipėdos uosto krovos. A. Latako teigimu, jų nukreipimas būtų nenaudingas pačiai Baltarusijai, be to, rasti naujų maršrutų užtruktų laiko.

„Tiems kroviniams išėjus iš Klaipėdos uosto jaustume neigiamą įtaką, bet nėra paprasta tą padaryti, ekonomiškai pačiai Baltarusijai būtų nenaudinga. Politiškai jie tą gali padaryti, bet tam reikia laiko“, – sakė Klaipėdos uosto vadovas.

Baltarusijos koncernas „Belneftechim“ pirmadienį pranešė, kad tikisi per Rusijos uostus nukreipti visą 6 mln. tonų naftos produktų srautą, kuris dabar perkraunamas Baltijos valstybių uostuose.

„Naftos produktams reikia mažiau laiko, nes terminalai Rusijoje turi pajėgumus, jų yra gana nemažai šiaurinėje dalyje, jie galėtų krovinį priimti, bet ekonomiškai tai būtų labai brangu. Su kitais – biriais baltarusiškais kroviniais nebūtų paprasta, nes laisvų pajėgumų nėra daug arba išvis jų nėra, juos reikėtų sukurti, tai truktų ne vienerius metus“, – kalbėjo jis. 

„Suderinamumas logistikos grandinės reikalauja daug metų, kad jį išdirbti taip tobulai, koks jis dabar tarp Baltarusijos ir Klaipėdos, bet turbūt politiniai sprendimai yra viršesni už ekonominius“, – teigė jis.

Negalutiniais duomenimis, Klaipėdos uostas rugsėjį perkrovė 4,3 mln. tonų krovinių – 17,6 proc. daugiau nei prieš metus, o  sausį-rugsėjį – 34,5 mln. tonų, arba 1,3 proc. mažiau.   

A. Latakas tikisi, kad šiųmetė uosto krova bus panaši, kaip ir pernai. „Žiūrint pagal rugsėjį, matosi, rinkos atsigavimas yra, mes labai tikimės, (...) kad mes šiuos metus tikrai baigsime ne blogiau negu pernai, jeigu šitos tendencijos išliks. Grūdų derlius Lietuvoje didelis, kiti kroviniai važiuoja, atsigauna konteinerių krova, generalinių krovinių krova, situacija pakankamai gera“, – BNS sakė uosto vadovas. 

Su opozicijos ir Vakarų demokratijų spaudimu po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų susidūręs Aliaksandras Lukašenka rugpjūtį pagrasino nukreipti baltarusiškų krovinių tranzitą nuo Baltijos šalių, paskelbusių sankcijų Minskui, į Rusijos uostus. Vėliau jis patikslino, jog tai įvyks, jei Rusija pasiūlys panašias sąlygas. Baltarusijos statistikos tarnybos „Belstat“ duomenimis, pernai šalis eksportavo 10,5 mln. tonų naftos produktų – 11,7 proc. mažiau nei užpernai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 12 09:31
Spausdinti