Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KLIMATO KAITA
Klimato kaita jau mažina pasaulio BVP
ELTA
Scanpix
COP28 derybas dėl klimato kaitos.

Klimato kaita jau dabar mažina pasaulio ekonomiką milijardais, o labiausiai nuo to nukenčia besivystančios šalys, teigiama naujoje ataskaitoje, kuri buvo paskelbta antradienį, artėjant COP28 derybas dėl klimato kaitos.

Delavero universiteto ataskaitoje apskaičiuota, kad žmogaus sukeltos klimato kaitos poveikis praėjusiais metais 6,3 proc. sumažino pasaulio ekonomikos produkciją, skaičiuojant pagal gyventojų skaičių.

Šie skaičiai atspindi tiek tiesiogines klimato kaitos pasekmes, pavyzdžiui, žemės ūkio ir gamybos sutrikimus ar dėl didelio karščio sumažėjusį produktyvumą, tiek šalutinį poveikį pasaulinei prekybai ir investicijoms.

„Dėl klimato kaitos pasaulis nuskurdo trilijonais dolerių ir didžioji dalis šios naštos tenka neturtingoms šalims“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Jamesas Risingas iš Delavero universiteto.

„Tikiuosi, kad ši informacija padės išsiaiškinti, su kokiais iššūkiais daugelis šalių susiduria jau šiandien ir kokios paramos joms skubiai reikia jiems spręsti“, – pridūrė jis.

Kai skaičiuojama neatsižvelgiant į poveikį, kurį patiria vidutinis žmogus, 2022 metais pasaulio BVP nuostoliai sudarė 1,8 proc. arba apie 1,5 trln. JAV dolerių.

„Skirtumas tarp šių dviejų skaičių atspindi netolygų klimato kaitos poveikio pasiskirstymą – jis didžiausias mažų pajamų šalyse ir atogrąžų regionuose, kuriuose paprastai gyvena daugiau gyventojų ir yra mažesnis BVP“, – sakoma autorių pareiškime.

Mažiausiai išsivysčiusiose šalyse, skaičiuojant pagal gyventojų skaičių, BVP sumažėjo daugiau – 8,3 proc., o labiausiai nukentėjo Pietryčių Azija ir Pietų Afrika – jų BVP atitinkamai sumažėjo 14,1 proc. ir 11,2 proc.

Kita vertus, kai kurioms išsivysčiusioms šalims tai buvo naudinga. Dėl šiltesnių žiemų Europoje praėjusiais metais BVP grynasis prieaugis siekė beveik penkis procentus. Tačiau toks prieaugis „gali sumažėti“, nes karštesnės vasaros atsveria švelnesnes žiemas, įspėjama ataskaitoje.

Praėjusiais metais Egipte vykusiose COP27 derybose šalys susitarė įsteigti specialų fondą, kuris padėtų pažeidžiamoms šalims įveikti klimato nelaimių ir ekstremalių oro sąlygų sukeltus nuostolius ir žalą.

Nors neseniai buvo susitarta dėl kai kurių detalių, fondas, ypač tai, kas ir kiek į jį mokės, bus pagrindinis derybų klausimas šių metų COP28 derybose Dubajuje, kurios prasidės ketvirtadienį.

Mažų ir vidutinių pajamų šalys per pastaruosius 30 metų patyrė bendrą 21 trln. JAV dolerių kapitalo ir BVP nuostolį, t. y. maždaug pusę viso 2023 metų besivystančių šalių BVP, teigiama ataskaitoje.

Autoriai patikslina, kad nuostoliai yra „konservatyvūs įverčiai“, nes analizėje neatsižvelgiama į su rinka nesusijusios veiklos nuostolius ir poveikį jai.

2023 11 28 08:32
Spausdinti