Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Koronavirusas ima jaukti turistų planus ir kelionių organizatorių veiklą
BNS

Turistai gali prašyti kelionių organizatorių nutraukti sutartį ir grąžinti pinigus už kelionę į Kiniją ar šiaurės Italijos savivaldybes, netaikant sutarties nutraukimo mokesčio, teigia Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Kelionių organizatoriai sako, kad kelionės į Italiją vyksta įprastai, tačiau neatskleidžia, kiek klientų nori atsisakyti jau įsigytų kelionių.

Anot tarnybos, turistas gali bet kuriuo metu iki kelionės pradžios nutraukti sutartį sumokėjęs sutarties nutraukimo mokestį, tačiau gali ir nemokėti, jei atsiranda nenugalimos jėgos aplinkybių. Vertinant jas, vadovaujamasi Užsienio reikalų ministerijos informacija, į kurias šalis ar vietoves nerekomenduojama vykti.

„Šiuo metu dėl sparčiai plintančio koronaviruso rekomenduojama laikinai nevykti į Kiniją  bei atitinkamas šiaurės Italijos savivaldybes. Turistai gali prašyti kelionių organizatorių nutraukti sutartį ir grąžinti už keliones sumokėtus pinigus, netaikant sutarties nutraukimo mokesčio“, – teigiama tarnybos pranešime. 

Rekomendacijų dėl koronaviruso grėsmės nevykti į kitas šalis šiuo metu neskelbiama, todėl tokiais atvejais turistai galėtų sutartis nutraukti sumokėję kelionių organizatoriui sutarties nutraukimo mokestį.

Pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“ iš Vilniaus skraidina į Milaną. Bendrovės teigimu, kadangi aviacijoje draudimas keliauti į Italiją nėra paskelbtas, bendrovė nesuteikia kompensacijų keleiviams, norintiems atšaukti savo skrydžius. „Skrydžiai nėra sutrikdyti, tačiau jei bus numatomas trikdis, bendrovė keleivius informuos asmeniškai“, – BNS komentare teigė bendrovė.

Paklausus, kiek bendrovė sulaukia prašymų atšaukti kelionės, įmonė nekomentavo, nes tai esą konfidenciali informacija.

Viena didžiausių Lietuvos kelionių agentūrų „Novaturas“ į šiaurės Italiją organizuoja slidinėjimo keliones, keleiviai skraidinami į Bergamo oro uostą. Įmonės teigimu, stabdyti kelionių neplanuojama, skrydžiai vyksta įprastai, o artimiausias reisas numatytas šeštadienį.  „Mūsų slidinėjimo kurortai nuo karantinui uždarytų miestelių yra nutolę bent per keletą šimtų kilometrų. Žinoma, situaciją nuolat stebime ir jai pasikeitus, imtumėmės būtinų veiksmų, kad žmonės būtų saugūs“, – BNS sakė įmonės atstovė Dovilė Zapkutė.

„Šiai dienai kelionių organizavimo planai nesikeičia ir vyksta įprastai. Kelionių keitimo ar nutraukimo atvejams taikomos įprastos sąlygos – reikėtų kiekvieną sutartį žiūrėti individualiai“, – pridūrė ji. 

Pasak kelionių portalo makalius.lt įkūrėjo Rimvydo Širvinsko, pati bendrovė kelionių į šiaurės Italiją neorganizuoja, tačiau tarpininkauja su kelionių organizatoriais. Jo teigimu, kol kas kelionės vyksta įprastai. 

„Mes į šiaurės Italiją nesiūlome kelionių, siūlome į Romą, o su Roma viskas gerai. Mano kolegos visą laiką stebi tą informaciją iš Lietuvos turizmo asociacijos, Vartotojų teisių apsaugos tarnybos, kaip reikėtų elgtis. Sekame tą informaciją, vadovaujamės kelionių organizatorių nurodymais, o tai, ką patys organizuojame, tai mūsų neliečia“, – BNS sakė R. Širvinskas.

„Kaip buvo su Kinija, kai nebuvo įsileidžiama ir aviakompanijos nutraukė skrydžius, tai pinigai visi buvo grąžinti, o dėl Italijos, kol kas tai neliečia didžiųjų oro uostų, tiesiog reikia stebėti informaciją“, – pridūrė jis.  

Lietuvos užsienio reikalų ministerija dėl koronaviruso grėsmės prašo susilaikyti nuo kelionių į pietinėje Tenerifės saloje Ispanijoje esantį Adechės miestą, nepataria vykti į 12 savivaldybių šiaurės Italijoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 25 18:04
Spausdinti