Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TIEKIMO GRANDINĖS
Koronaviruso poveikis: įmonėms ieškant naujų tiekėjų, mažėja Kinijos dalis pasaulio eksporte
BNS
Pixabay
Krovininis laivas.

Kinijai tenkanti pasaulio eksporto dalis dėl šalies prekybos ginčo su Jungtinėmis Valstijomis sumažėjo, o nauji sunkumai, susiję su, be kita ko, koronaviruso pandemija ir naujais verslo valdymo reikalavimais, verčia tarptautines bendroves mažinti priklausomybę nuo kiniškų prekių, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Teisinių paslaugų bendrovės „Baker McKenzie“ ir konsultacijų bendrovės „Silk Road Associates“ atliktas tyrimas parodė, jog 1 200 kiniškų prekių pernai teko 22 proc. pasaulio eksporto ir ši dalis buvo 3 procentiniais punktais mažesnė negu metais anksčiau.

O Kinijos eksporto dalis vartojimo prekių segmente 2019 metais sumažėjo 4 procentiniais punktais iki 42 procentų.

JAV administracija įveda vis daugiau apribojimų Kinijos bendrovėms, siekdama mažinti ekonomikos priklausomybę nuo Kinijos gamintojus apimančių tiekimo grandinių ir taip pat sutrukdyti Pekinui įgyvendinti savo užmojus paversti Kiniją pirmaujančia technologijų valstybe.

Pavyzdžiui, JAV prekybos departamentas pirmadienį paskelbė apie naujas priemones, kurių imamasi siekiant apriboti Kinijos telekomunikacijų įrangos bendrovės „Huawei Technologies“ prieigą prie svarbių įrangos komponentų. Pagal departamento nustatytas naująsias taisykles, Kinijos bendrovė netenka galimybės pirkti puslaidininkių įrangą, pagamintą naudojant JAV technologijas.

Dėl koronaviruso pandemijos kilus krizei, daugelis įmonių nusprendė diversifikuoti savo tiekimo grandinių geografiją, kad apsaugotų verslą nuo galimų sutrikimų, ir taip pat pradėjo griežčiau kontroliuoti šias grandines, aiškina „Baker McKenzie“ ekspertė Anne Petterd.

„Skubių pokyčių visų pirma teko imtis vartojimo prekių sektoriui, o dabar mes matome, jog tą patį daro beprecedenčiai daug kitų sektorių“, – pareiškė ji.

Technologinės įrangos gamintojai, kurie Kinijoje yra sutelkę didelę gamybos dalį, per pastaruosius trejus metus iškėlė iš Kinijos kai kurių rūšių prekių gamybą. Jų užsakovai Jungtinėse Valstijose reiškė abejones dėl Kinijoje gaminamų produktų saugumo, o tam tikri įrangos komponentai buvo įtraukti į sąrašą prekių, kurioms Jungtinėse Valstijose dėl Vašingtono ir Pekino prekybos ginčo buvo nustatyti papildomi importo muitai.

Pavyzdžiui, „Quanta Computer“, pirmaujanti pasaulyje nešiojamųjų kompiuterių gamybos rangovė ir tokių bendrovių kaip „Google“, „Amazon“ ir „Facebook“ debesų kompiuterijos sistemų įrangos tiekėja, serverių gamybą iš Kinijos perkėlė į Taivaną ir Jungtines Valstijas.

„Silk Road Associates“ duomenimis, Kinijai tenkanti nešiojamųjų ir planšetinių kompiuterių pasaulio eksporto dalis pernai smuko 4 procentiniais punktais iki 45 proc., o mobiliųjų prietaisų eksporto dalis sumažėjo 3 procentiniais punktais iki 54 procentų.

Taivano „Foxconn“ – didžiausios „Apple“ tiekėjos – valdybos pirmininkas Liu Youngas praėjusią savaitę pareiškė, jog pasaulinės technologijų grandinės gali skilti į dvi stovyklas.

„Viena stovykla bus Kinijai ir su ja susijusioms valstybėms, o kita – Jungtinėms Valstijoms ir jų draugams“, – pareiškė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 19 13:33
Spausdinti