Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


TURTINGIAUSI LIETUVOJE
Kuo verčiasi turtingiausi lietuviai ir kokios veiklos leidžia uždirbti daugiausia?
TOP
TOP

Žurnalo „Top“ skelbiamo turtingiausių Lietuvos žmonių sąrašo turtas per metus pakilo 8,39 mlrd. eurų – iki 36,62 mlrd. eurų. Ši suma yra beveik milijardu didesnė nei Estijos 2022 m. bendrasis vidaus produktas. Kur lietuviai uždirba milijonus, o kai kurie ir milijardus?

Nemaža dalis turtingiausių lietuvių verčiasi skirtingais verslais, ypač tai būdinga sąrašo viršuje eantiems verslininkams, kurie uždirbtą turtą diversifikuoja ir investuoja į kitus verslus.

Žurnalo „Top“ ieškokite spaudos prekybos vietose – kioskuose ir didesniuose prekybos centruose arba galite užsisakyti mūsų interneto parduotuvėje.

„Top“ įvertino svarbiausius turto šaltinius ir nustatė, kad populiariausia veikla tarp 500 turtingiausių Lietuvos gyventojų yra nekilnojamasis turtas, statyba ir projektavimas. Ji pagrindine veikla yra 13 proc. šalies turtingiausių milijonierių.

Antroje vietoje yra mažmeninė ir didmeninė prekyba (12 proc.), toliau – gamyba (11 proc.), logistika ir žemės ūkis (po 9 proc.). 3 proc. turtas – parduotas verslas. Šie duomenys rodo, kad Lietuvoje nėra dominuojančio veiklos sektoriaus ir tai geras ženklas – šalies ekonomika yra atsparesnė krizėms, nes sunkmetis skirtingus verslus paliečia nevienodai ir ne tuo pačiu metu.

TOP

Pagal didžiausią sugeneruotą turtą pirma vieta tenka prekybai – ja besiverčiantys Lietuvos verslininkai kartu sudėjus sukaupė 6,5 mlrd. eurų iš 36,62 mlrd., tenkančių visam sąrašui. Antroje vietoje pagal šį kriterijų yra logistika (4,9 mlrd. eurų), trečioje – informacinės technologijos (3,5 mlrd. eurų).

Daugiau nei 3 mlrd. eurų sugeneravo nekilnojamasis turtas, statyba ir projektavimas, daugiau nei 2 mlrd. – aviacija, gamyba ir žemės ūkis, daugiau nei milijardą – investicijos, maisto ir alkoholio pramonė, naftos produktų prekyba, parduotas verslas, chemijos pramonė bei biotechnologijos ir aukštosios technologijos.

TOP

Pagal vienam asmeniui daugiausia sugeneruoto turto vertę išsiskiria informacinės technologijos – jos 24 sąraše esantiems asmenims vidutiniškai atnešė po 146 mln. eurų. Biotechnologijos ir aukštosios technologijos devyniems asmenims leido uždirbti po 123 mln. eurų, o prekyba 62 asmenims po 106 mln. eurų. Ketvirtoje pozicijoje logistika – 105 mln. eurų (47 asmenys).

TOP

„Top“ žurnalas 500 turtingiausių Lietuvos verslininkų sąrašą skelbia kiekvieną rudenį. Šiais metais pirmasis sąraše yra Gediminas Žiemelis, kurio pagrindinis turto šaltinis – aviacija. Antras sąraše Mindaugas Raila kapitalą susikrovė logistikos sektoriuje. Trečiasis Nerijus Numa daugiausia turto uždirbo versdamasis mažmenine prekyba. 4–5 vieta besidalijantys Tomas Okmanas ir Eimantas Sabaliauskas sėkmę sugavo informacinių technologijų srityje.

2023 12 03 12:17
Spausdinti