Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


FINANSAI
LB: į Lietuvą netrukus turėtų ateiti naujas užsienio bankas
BNS
Dainius Labutis/ELTA
LB Finansų rinkos plėtros centro vadovas Lukas Jakubonis.

Lietuvos banko (LB) atstovas sako, kad artimiausiu metu į Lietuvą turėtų ateiti naujas užsienio bankas.

„Vien per šiemet turėjome individualių susitikimų su 21 unikaliu banku iš Europos ir užeuropio. Kai kurie iš tų bankų, kaip minėta, pokalbiai jau yra pažengę ir tikimės, kad artimiausiu metu bus džiugių žinių“, – žurnalistams penktadienį sakė LB Finansų rinkos plėtros centro vadovas Lukas Jakubonis.

„Bankas naujas ateis, tik klausimas – kada“, – pridūrė jis.

Jis neįvardijo tokių ketinimų turinčio banko, tačiau, jo teigimu, Lietuva domisi reikšmingi ir gerai žinomi Europos rinkos dalyviai, ypač iš Vokietijos ir Lenkijos.

„Nenorėčiau konkrečiai atskleisti, iš kokių šalių. Jie dar nėra įsipareigoję ateiti, nėra to užsitvirtinę, bet daug vilčių teikia tokios šalys, kaip Vokietija, Lenkija“, – teigė L. Jakubonis.

LB valdybos nario Simono Krėpštos teigimu, per pastaruosius metus Lietuvos banko atstovai susitiko su maždaug 60 tarptautinių bankų iš Lenkijos, JAV, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Turkijos, Izraelio.

„Šiandien negalime atskleisti pavadinimų, nes sprendimai dar nėra priimti, tačiau turime įvairaus pobūdžio procesų, iš kurių kai kurie yra gana toli pažengę ir tikėkimės, kad artimiausiais mėnesiais galėsime pasidalinti džiugiomis naujienomis apie naujus reikšmingus rinkos dalyvius bankiniame sektoriuje“, – teigė S. Krėpšta.

L. Jakubonio teigimu, su Lietuvoje svarstančiais veikti bankais aptariama plėtra visame Baltijos regione „pradedant nuo Lietuvos“.

„Kai kurie iš tų bankų, galbūt esantys toliau Vakarų Europoje ar kitose šalyse, mes kalbamės su jais apie apskritai plėtrą Europoje arba Rytų Europoje pradedant nuo Lietuvos. Jeigu bankai yra regione, kalbame apie paslaugų plėtrą į Lietuvą“, – teigė L. Jakubonis.

Jis pripažino, kad Vakarų bankai labiausiai akcentuoja geopolitines rizikas: “Mes nelabai galime kažkaip jas valdyti, be natūralaus tos geopolitinės rizikos susitvarkymo“.

Tuo metu šiemet įvestas laikinasis bankų solidarumo mokestis, LB atstovo teigimu, „nėra kilęs išskirtiniame kontekste“.

„Net jeigu ir kiltų, solidarumo įnašas nėra taikomas naujai ateinantiems bankams, tai jų veiklos neturėtų paveikti“, – sakė L. Jakubonis.

Liepą Vilniuje viešėjęs Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda teigė, kad netrukus į Lietuvą gali įžengti nauji Lenkijos bankų rinkos dalyviai.

LB vadovas Gediminas Šimkus neseniai pakvietė neįvardytą vieną didžiausių Europoje Ispanijos bankų teikti paslaugas Lietuvoje.

2023 09 29 11:58
Spausdinti