Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


MOKESČIŲ REFORMA
Liberalai ir „laisviečiai“: jei mokesčių pertvarkos paketas bus priimtas, jis bus kitoks
BNS
Unsplash

Mokesčių reformai Seime įveikus pateikimo stadiją, valdančiosios koalicijos partneriai – „laisviečiai“ ir liberalai – norėtų peržiūrėti individualios veiklos bei dideles pajamas gaunančių žmonių apmokestinimą. Pasak partijų atstovų Seime, jei pertvarkos paketas bus priimtas, jis bus kitoks.

„Suprantu, kad Finansų ministerijai jau nusibodo turėti tą reformą savo ministerijos rūmuose ir dėl to jau teikia ją Seimui galutinei diskusijai, bet aš tikrai manau, kad neišvengiamai šita mokesčių reforma keisis, ir jeigu ji bus priimta, ji atrodys gerokai kitaip negu ją pateikė Vyriausybė“, – BNS teigė Laisvės partijos frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas mano, kad klausimą dėl individualios veiklos apmokestinimo pokyčių kels ne tik liberalai, bet ir „visas Seimas“.

„Liberalų sąjūdis daugiausia yra išsakęs pastebėjimų dėl gyventojų pajamų mokesčio įstatyme numatyto individualios veiklos apmokestinimo. Jis čia ir susilaukė pakeitimų. Reikia dar įsižiūrėti, nes ten ir progresyvumas yra užkoduotas, kas liberalams nėra patrauklu, keičiamos (apmokestinimo – BNS) ribos – tas gal ir gerai“, – BNS sakė E. Gentvilas.

Tuo metu V. Mitalas įsitikinęs, jog siūlomų nekilnojamo turto (NT) bei individualios veiklos apmokestinimo pakeitimų apskritai turėtų būti atsisakyta. Jo teigimu, mokesčių reformai Seime peržengus pateikimo stadiją reikėtų suskaičiuoti realų siūlomų pokyčių poveikį šalies ekonomikai.

„Sakyčiau, kad dabar reikėtų išvis atsisakyti nekilnojamo turto mokesčio ir individualios veiklos apmokestinimo pakeitimų, o dėl kitų spręsti pagal tuos atsakymus, kuriuos mums pateiks Finansų ministerija“, – sakė V. Mitalas.

„Mes juk puikiai suprantame, kad pratęsus kino filmų lengvatą tai nėra netenkami pinigai, o jų yra papildomai pritraukiama. Ir atvirkščiai – papildomai apmokestinus individualia veikla dirbančius asmenis ir keičiant ne tik didesnių pajamų individualistus (jų apmokestinimą – BNS), bet ir taisykles visiems, gali būti, kad papildomų pajamų bus ne surinkta, o kaip tik prarasta“, – pridūrė Laisvės frakcijos seniūnas.

E. Gentvilas pakartojo Liberalų sąjūdžio lyderės Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ketvirtadienį išsakytą poziciją, jog partijos frakcija mokesčių pertvarkos paketui po pateikimo turėtų pritarti.

„Priešingu atveju išmetamas didelis ilgametis darbas į šiukšlių dėžę ir jokie tikslai nepasiekiami. Mes turime pasiekti pritarimą (po pateikimo – BNS), o tada jau kruopščiai narstyti kiekvieną projektą“, – teigė frakcijos seniūnas.

„Man atrodo, kad nepalaikyti po pateikimo viso paketo dėl to, kad tame pakete yra viena ar kita netinkama nuostata, nėra gerai“, – pridūrė jis.

Tuo metu V. Mitalas teigė, jog „laisviečiai“ dėl savo pozicijos visos reformos atžvilgiu dar nėra apsisprendę. Anot jo, sprendimas turėtų būti priimtas kitą savaitę frakcijai įsigilinus į projekto turinį.

„Mes diskutuosime. Tikrai gavome koalicijoje didelį prašymą iš premjerės ir iš kolegų Liberalų sąjūdyje balsuoti per pateikimą už, bet tikrai įvertinsime ir su frakcija tarsimės“, – teigė V. Mitalas.

Tuo metu valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad dėl palaikymo mokesčių reformos paketui derybos su koalicijos partneriais „vyksta konstruktyviai“.

„Suprantu visų nusiteikimą, kad mokestiniai pokyčiai visą laiką yra sudėtinga tema ir priimti sprendimą turbūt yra nelengva dėl to, kokiems žmonėms atstovauji, kas yra tavo rinkėjai“ – BNS teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Bet aš tikiuosi supratimo, kad tai yra platesnio pobūdžio atsakomybė, nes tai yra svarbu, kaip atrodo mūsų biudžetas, kaip yra skiriami europiniai pinigai, susiję su reforminiais įsipareigojimais“ – pridūrė konservatorių frakcijos seniūnė.

Pasak jos, TS-LKD frakcijos nariai mokesčių reformai pritaria, o balsuoti už paketą jų įpareigoti nereikės.

„Net iki tų ankstesnių korekcijų kažkaip suprasdami savo politinę atsakomybę tą vertinimą tokį turėjome, nepaisant to, kad dėl vienų ar kitų sektorių buvo keliami klausimai, bet man atrodo, kad ten pavyko pakoreguoti“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Manau, kad visi suprantame reikalo esmę ir svarbą, ir palaikysime savo pačių Vyriausybę“, – pridūrė ji.

E. Gentvilas sako, kad šią savaitę Finansų ministerijos pateikti patikslinimai „nėra esminiai“.

„Bet svarbiu rezultatu laikau tai, kad tai jau yra Vyriausybės, o ne vien Finansų ministerijos teikiamas paketas. Atsiranda nauja kokybė ir yra galimybė Seime kibti į darbus“, – BNS teigė E. Gentvilas.

V. Mitalas taip pat sutiko, jog pakeitimai viso projekto iš esmės nepakeitė.

„Yra keletas naujų pakeitimų, kurie atsirado būtent, kaip suprantu, bandant įsiklausyti į mūsų poziciją ir po mūsų paskutinių remarkų. Bet iš tikrųjų tas paketas iš esmės nepasikeitė. Jis yra gana biurokratiškas, daugybė skirtingų pakeitimų, patiuningavimų rinkinys, kuris palieka abejonių dėl savo prasmės“, – teigė Laisvės frakcijos seniūnas.

Jis teigiamai įvertino pasiūlymą keisti mažų įmonių pelno mokesčio skaičiavimą. Tuo metu nekilnojamo turto mokesčio modelis, pasak jo, nepadėtų spręsti esminių problemų, o aukštų pajamų apmokestinimo pokyčiai reikalauja detalaus įvertinimo.

„Teoriškai ant popieriaus mintis sumesti visas pajamas atrodo diskutuotina, bet praktiškai tai gali kirsti per tą žmonių grupę, kurią mes ir norime labiausiai auginti – tai yra dirbančių ir sąžiningai mokesčius Lietuvoje mokančių žmonių grupę. Ir vėlgi į biudžetą iš šitos priemonės pajamų būtų surinkta labai nedaug“, – teigė V. Mitalas.

Tuo metu E. Gentvilas sako, kad pokyčiai apmokestinant nekilnojamąjį turtą reikalingi ir Liberalų sąjūdžio frakcija siūlomą modelį palaikytų.

„Labai vertiname, kad einama ir žiūrima kaip į savivaldybių biudžeto pajamas – tai yra teisingas dalykas. Žinant Vakarų Europos patirtį, vis tik ten savivaldybės gyvena iš nekilnojamo turto mokesčio. Pas mus dar tas apmokestinimas yra nedidelis“, – teigė E. Gentvilas.

Vyriausybė trečiadienį pritarė kelerius metus rengtam ir šiemet bent du kartus tikslintam mokesčių reformos projektui. Pirmą kartą Ministrų kabineto posėdyje apsvarstytas paketas kitą savaitę bus teikiamas Seimui.

2023 06 22 15:34
Spausdinti