Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ŠEŠĖLIS
Lietuva – trečia ES pagal šešėlį tabako rinkoje
BNS
Unsplash

Kontrabandinė rinka Lietuvoje ir toliau auga – pernai suvartota daugiau nei 580 mln. nelegalių cigarečių, dėl to valstybė neteko 82 mln. eurų potencialių pajamų. Nors bendras cigarečių vartojimas krito 6 proc., šešėlinės rinkos dalis buvo didžiausia per penkerius metus.

KPMG tyrimo duomenys rodo, kad didesnė nelegalių rūkalų dalis yra tik Prancūzijoje ir Graikijoje.

Tuščių pakelių ir pardavimo duomenų tyrimo duomenimis, 2020 metais nelegali rinkos dalis Lietuvoje siekė 20,2 proc. – 2,5 punkto daugiau nei prieš metus. Latvijoje fiksuotas 5 punktų augimas iki 19,1 proc., o Estijoje šešėlinė dalis sumažėjo 0,7 punkto iki 6,7 procento.

Dėl šešėlinės tabako rinkos Lietuva pernai neteko 82 mln. eurų mokesčių – penktadaliu daugiau nei užpernai, kai prarasta 68 mln. eurų. Latvija prarado 59 mln., o Estija – 16 mln. eurų.

Lietuvoje pernai suvartota 580 mln. nelegalių cigarečių – 40 mln. daugiau negu 2019 metais. Iš viso šalyje per metus surūkoma 2,88 mlrd. cigarečių. 

88 proc. nelegalių tabako gaminių pernai į Lietuvą atkeliavo iš Baltarusijos. Daugiausia jų buvo surūkoma Kauno ir Šiaulių apskrityse.

Nelegalių rūkalų vartojimas ES šalyse, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje ir Šveicarijoje toliau mažėjo, tačiau 0,5 punkto išsiplėtė šešėlinė rinkos dalis – ES 2020 metais ji sudarė 7,8 proc. Ši dalis Lietuvoje buvo daugiau negu pustrečio karto didesnė.

Tyrimą KPMG atliko bendrovės „Philip Morris International“ užsakymu. Ekspertai vertino padėtį 27-ose ES valstybėse, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje ir Šveicarijoje.

A. Neverauskas: paneigiamas mitas, kad Lietuva – tik tarpinė stotelė

Cigarečių kontrabandai ir toliau augant, Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovas Arnas Neverauskas sako, kad tai paneigia mitą, jog Lietuva yra tik tarpinė stotelė kontrabandiniams gaminiams keliaujant iš Rytų į Vakarus. 

„Kas penkta cigaretė kontrabandinė – tai parodo, jog cigaretės Lietuvoje ir yra suvartojamos. Kartais pasigirsta viešojoje erdvėje, kad Lietuvoje yra labiau tranzitinės šalies problematika, o ne vartojimo, tai šitas mitas yra paneigiamas“, – BNS sakė A. Neverauskas. 

Jo teigimu, kontrabandos augimui įtakos turi Lietuvos geografinė padėtis ir kainų skirtumas.

„Mes turime atsižvelgti į savo geografinę poziciją, tikrai negali būti paskutinėje vietoje šitas momentas. Ir tai, kad didžioji dalis kontrabandinių gaminių Lietuvą pasiekia būtent iš kaimyninės valstybės, turėtų būti pabrėžta“, – sakė asociacijos vadovas.

„Tradicinių cigarečių mažmeninės prekybos kainų skirtumas – toje pačioje Baltarusijoje ir Lietuvoje skiriasi ne vieną ir ne du kartus, o kai kaina išlieka svarbiausiu faktoriumi renkantis tarp nelegalaus ir legalaus gaminio, tai šitas faktorius dažniausiai ir suveikia“, – kalbėjo jis. 

A. Neverauskas pabrėžia, jog įtakos turi ir tai, jog kontrabandininkai yra labai gerai organizuoti, jie greit perorientuoja kryptis, būdus ir metodus, kaip kontrabandą į Lietuvą įvežti.

„Mes jau nebegyvename tais laikais, kai kontrabandiniai gaminiai Lietuvą pasiekdavo pavieniai, per sienos kirtimą nešant ar kažkokiais kitokiais būdais. Dabar srautai yra žymiai didesni ir jie keliauja dažniau“, – sakė jis. 

A. Neverauskas mano, jog kontrabanda ateityje ir toliau didės. Tam prielaidų jis mato dėl Seimo priimtų akcizų pokyčių – tradicinių cigarečių akcizai trejus metus augs po 7 procentus. 

„Nuo kitų metų turėsime žymiai drastiškesnį kainų kėlimą, akcizo dydis kils, tai gali padidinti nelegalią cigarečių rinką dar labiau“, – teigė jis. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 18 09:48
Spausdinti