Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Lietuvius Pjongčange stabo ir varganas finansavimas
Žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange dalyvauja 9 Lietuvos sportininkai.

Beveik prieš savaitę prasidėjusiose žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange jau startavo 8 Lietuvos sportininkai. Savo jėgų kol kad neišbandęs liko tik vienas mūsų šalies atstovas. Debiuto laukia jauniausias Lietuvos delegacijos narys. Lietuvos biatlono rinktinės narys Rokas Suslavičius tiki, kad olimpiečiai Pjongčange dar pademonstruos savo sugebėjimus. Vis dėlto sportininkas sako, kad Lietuvos žiemos atstovai kenčia dėl mažo finansavimo.

Pjongčango olimpiada – aštuntosios žiemos olimpinės žaidynės mūsų šalies sportininkams nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Olimpiniais čempionais yra tapę du lietuviai – Algimantas Šalna ir Vida Vencienė. Tiesa, žaidynių auksą jie iškovojo atstovaudami Sovietų Sąjungai. Atgavus nepriklausomybę, lietuvių rezultatai itin suprastėjo. Aukščiausias pasiekimas – 5-ta vieta dailiojo čiuožimo varžybose, kurią 2002 metais užėmė M. Drobiazko ir P. Vanagas.

T. Kaukėnas demonstruoja gerą formą

Biatlonininką R. Suslavičių šiemet džiugina T. Kaukėno rezultatai.  Olimpiados pradžioje 10 kilometrų sprinto rungtyje lietuvis užėmė 17-tą vietą, o vėliau šį rezultatą pagerino ir persekiojimo lenktynėse liko 13-tas. Toks rezultatas – geriausias mūsų šalies biatlono istorijoje. R. Suslavičius sako tikintis, kad T. Kaukėnui pavyks prasimušti tarp trisdešimties geriausių bei vasario 18 d. dalyvauti 15 kilometrų masinio starto lenktynėse. Šiose varžybose „Betsafe“ sporto lažybos akivaizdžiu lyderiu laiko prancūzą Martiną Fourcade‘ą. Jo galimybės iškovoti auksą vertinamos daugiau nei 51 proc.

Laukia jauniausio rinktinės nario debiuto

Biatlonininkas R. Suslavičius laukia ir jauniausio Lietuvos delegacijos nario 19-mečio Andrejaus Drukarovo pasirodymo. Tiesa, kalnų slidininkas artimiausiu metu dar nedebiutuos – jo vyrų slalomo rungtis numatyta tik žiemos olimpinių žaidynių pabaigoje. „Žvelgiant į jo sezono rezultatus teikia vilčių, kad gali iškovoti neblogą poziciją. Aišku, sunku pasakyti, kokia konkurencija bus olimpiadoje ir kaip lyderiai susitvarkys su trasomis. Tačiau šioje rungtyje yra specifika, kad skaičiuojami taškai pagal atsilikimą. Andrejus vienose varžybose turėjo rekordinį 45 taškų atsilikimą. Jei jis pakartotų panašų rezultatą, galėtų užimti neblogą vietą“, - sakė biatlonininkas.

Trūksta finansavimo

Biatlonininkas pabrėžia, kad Lietuvos žiemos sporto atstovai tarp stipriausiųjų pasaulyje kovoja tik dėl didelio savo pačių entuziazmo ir noro. Lietuvos atstovai sulaukia labai varganų finansinių injekcijų savo sporto šakoms. „Tik biatlonininkai turi profesionalią komandą – trenerius, medikus, slidžių ruošimo servisą. Pavyzdžiui, kalnų slidininkai laikosi tik dėl savo entuziazmo. Slidininkų asociacija rūpinasi dvejomis sporto šakomis, o 2019 metais jie gaus tik 28 tūkstančius eurų. Atsimenu atvejį, kai Kazachstanas vien slidžių nusipirko už daugiau nei 60 tūkstančių eurų“, - pasakojo sportininkas. Didžiausią medalių skaičių Pjongčange kol kas turi Norvegijos sportininkai – įvairios prabos apdovanojimais jie pasidabino jau 16 kartų. Daugiausiai aukso medalių kol kas iškovojo Vokietija. Šios šalies sportininkai ant auksinės pakylos olimpiadoje lipo jau 8 kartus.
2018 02 15 19:10
Spausdinti