Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„Lietuvos geležinkeliai“ baudą sumokės, bet teismui skųsis
BNS
M.Bartuška (BNS nuotr.).

Valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ ketina skųsti Europos Komisijos (EK) sprendimą skirti jai beveik 28 mln. eurų baudą už 2008 metais išardytą „Orlen Lietuvai“ svarbų geležinkelį iš Mažeikių į Rengę Latvijoje, trečiadienį pranešė įmonės vadovas Mantas Bartuška.

M.Bartuška sako, jog taip bus bandoma sumažinti baudą ir apginti įmonės reputaciją. „Sprendimą esame kruopščiai išanalizavę ir nėra jokios abejonės, kad mes Europos Komisijos sprendimą skųsime. Tam turime du mėnesius pasiruošti ir parengti galutinę strategiją, kokius argumentus naudoti. Mums svarbu, kad turime gerus santykius su „Orlen“, toliau kalbame, kaip šitą situaciją išspręsti, nes „Orlen“ kroviniai mums yra labai svarbūs“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius. „Procedūriškai baudą reikia sumokėti, tačiau galima ją skųsti. (...) Sieksime ją sumažinti ir apginti įmonės reputaciją“, – pridūrė M. Bartuška. Pasak jo, sprendimas skųsti baudą aptartas ir su įmonės akcininke Susisiekimo ministerija. „Aptarėme skundimą su akcininkais ir sprendžiame, kaip strategiškai būtų geriausia pasirinkti. Tačiau baudos suma yra didelė, analogo neturintis ir beprecedentis įvykis, kai byla nagrinėjama 9 metus. Yra aiškios galimybės, kad ta suma galėtų būti sumažinta, ar net panaikinta. Mūsų tikslas yra užtikrinti įmonės interesus ir turėtų kuo mažesnę įtaką“, – kalbėjo M. Bartuška. Jo teigimu, bylinėjimasis su EK bendrovei gali kainuoti apie 0,5 mln. eurų. Samdo britų teisininkus „Neabejotinai, tokio sudėtingumo byloje reikės išorės ekspertų. Šiuo metu turime teisinių paslaugų sutartį su advokatų kontora „Linklaters“ (Didžiosios Britanijos advokatų kontora). Sumos priklausys nuo bylos apimties, trukmės ir sudėtingumo. Galutines sumas sunku atsakyti, bet šiai dienai skaičiuojame, kad tai bus apie pusė milijono eurų“, –  sakė M. Bartuška. EK spalio pradžioje „Lietuvos geležinkeliams“ skyrė 27,87 mln. eurų baudą už tai, kad ji apribojo konkurenciją, 2008 metais išardžiusi 19 km bėgių. Briuselis sutiko su skundą komisijai pateikusios „Orlen Lietuvos“ argumentais, kad Lietuva tokiu būdu apribojo galimybę įmonei vežti krovinius Latvijos geležinkeliais.
EK spalio pradžioje „Lietuvos geležinkeliams“ skyrė 27,87 mln. eurų baudą už tai, kad ji apribojo konkurenciją, 2008 metais išardžiusi 19 km bėgių.
Lietuva taip pat įpareigota pašalinti pažeidimą atstatant bėgius arba kitaip atkuriant konkurencinę aplinką. M. Bartuška teigė, kad artimiausiu metu ketinama atstatyti geležinkelio ruožą. BNS kalbinti teisininkai anksčiau teigė, kad Lietuvos Vyriausybė turėtų rimtai apsvarstyti galimybę teismui skųsti EK skirtą baudą, tačiau pripažino, kad turima informacija nesuteikia pagrindo tvirtai prognozuoti sėkmingą bylos baigtį. Bylinėtis Lietuvą gali paskatinti potencialūs ieškiniai iš Latvijos geležinkelių ar „Orlen Lietuvos“, jei konkurencijos pažeidimas nebus užginčytas. Dėl skundo Lietuva turi apsispręsti per 70 dienų –  iki gruodžio vidurio. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 10 18 14:07
Spausdinti