Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


FOSFORO TRĄŠŲ GAMYKLA
„Lifosa“: dėl ilgo sandorių tikrinimo įmonė praranda pirkėjus
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS
„Lifosa“.

Sankcionuotos ir laikinojo administratoriaus prižiūrimos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ sandorių tikrinimo ir tvirtinimo procedūros galėtų būti paprastesnės – kitaip prarandami pirkėjai tarptautinėse rinkose ir Lietuvoje, sako bendrovės atstovas.

Pasak „Lifosos“ komercijos direktoriaus Lino Kiero, dėl galutinių naudos gavėjų patikros stringa didelės apimties trąšų pardavimas Panamoje registruotai Brazilijos bendrovei „Cibra Fertilizantes“, kurios savininkai yra JAV piliečiai.

„Įmonė Brazilijoje, registruota Panamoje, savininkai amerikiečiai. Reikia gauti Panamos registro išrašą, kurio neturime, sudėtinga procedūra. Užstrigome ant vieno popierėlio. Tai perteklinė informacija, tai ne priekaištas administratoriui, bet mes kitaip daryti negalime. Aš tai siūlyčiau, kad vis tik ta tvarka būtų supaprastinta“, – trečiadienį Seimo ekonomikos komiteto posėdyje sakė L. Kieras.

„Šioje situacijoje neįmanoma pamatyti kažkokių sankcijų pažeidimų. Aš suprantu, jeigu būtų kažkoks Rusijos pilietis, bet čia – dvi Amerikos pilietės, kurios iš tikrųjų yra aiškios, bet nepatvirtintos Panamos notaro“, – pridūrė jis.

Anot jo, ilgai trunkanti procedūra mažina sandorio vertę.

„Kai prasidėjo patikra, tona trąšų kainavo 840 JAV dolerių, dabar jau kainuoja 740 dolerių. Brazilijos rinkoje trąšų įsigyti dabar nesudėtinga, dabar ten apie 600 dolerių kainuoja. Jie jau kelis laivus taip nusipirko“, – teigė „Lifosos“ atstovas.

Pasak L. Kiero, įmonė turi apie 90 tūkst. tonų pardavimui paruoštos produkcijos, tik trečdalio jos pardavimas yra patvirtintas. Laikinoji „Lifosos“ direktorė Regvita Ivanovienė sako, kad šis krovinys skirtas JAV rinkai.

„Toliau vykdome pardavimus, turime į Ameriką didelę partiją, 35 tūkst. tonų laivą. Ta produkcija jau pagaminta, tie pardavimai padės žaliavos įsigijimui“, – komitete sakė laikinoji įmonės vadovė.

Rugpjūtį atnaujinus įmonės veiklą Lietuvos ūkininkams parduota 89 tonos trąšų. Į komiteto pirmininko Kazio Starkevičiaus klausimą, kodėl tiek mažai, bendrovės atstovas atsakė, kad žemdirbiai pirkti „Lifosos“ produkciją taip pat atsisako dėl papildomų patikrų ir reikalaujamų dokumentų.

„Išgirdę, kokios procedūros laukia, jis geriau pirks iš tarpininko, nors tokiu atveju ir tenka mokėti daugiau“, – sakė L. Kieras.

Visus bendrovės sandorius tikrina ir jiems pritarimą suteikti privalo valstybės paskirta administratorė – bendrovė „Financų guru“. Jos įgaliotas asmuo Rimvydas Vaštakas teigia, kad tikrinant sandorius vadovaujamasi teisės aktais, pagal kuriuos sankcionuoti asmenys neturi gauti naudos iš bendrovės veiklos.

„Mes vadovaujamės galiojančiais teisės aktais, tikriname vadovaujanti jais. Lietuvoje jie leidžia užtikrinti, kad sankcionuotų asmenų jokie resursai iš sankcionuotų įmonių nepasiektų“, – komiteto posėdyje sakė R. Vaštakas.

Su „Eurochem“ atstovais tartasi, kaip veikti nepažeidžiant sankcijų

Ekonomikos komiteto narys Viktoras Fiodorovas teigė manantis, kad tikrinimo procedūros kai kuriais atvejais yra perteklinės. Jis teiravosi, kodėl „Lifosos“ savininkės „Eurochem“ atžvilgiu kitose valstybėse, pavyzdžiui, Nyderlanduose, tokia griežta patikra netaikoma.

Finansų ministerijos valstybės Turto valdymo departamento direktorė Aušra Vičkačkienė sakė, kad dėl to kalbėta su „Eurochem“, tačiau Lietuvos pozicija nesikeičia.

„Praėjusią savaitę buvome susitikę su „Eurochem“ atstovais, diskutavome, ką galima efektyvinti, kad veikla būtų vykdoma nepažeidžiant sankcijų. (...). Žinome tą informaciją, kad kitos šalys „Eurochem“ grupės įmonių nelaiko sankcionuotomis aplamai ar taiko lengvą pakankamai režimą, auditorių vertinimą. „Lifosos“ atveju ji mano, kad mūsų sankcijos yra labai griežtos, bet kiek suprantame, kad Tarptautinių sankcijų įgyvendinimo įstatymas numato, jog „Lifosa“ yra sankcionuota įmonė, nes galutiniai naudos gavėjai yra Europos reglamentuose nustatyti asmenys ir niekas to nenuginčijo“, – sakė ji.

Ministerijos atstovės teigimu, sandorių su Lietuvos ūkininkais patikra tokia pat griežta, nes paneigti, kad nėra sąsajų su sankcionuotais asmenimis, iš anksto negalima.

„Kai kalbame apie Lietuvos ūkininkus, suprantu, kad ta procedūra yra tradicinė, bet a priori pasakyti, kad Lietuvos juridiniai asmenys, ūkininkai nėra niekaip susiję su sankcionuotais asmenimis, negalima taip vienareikšmiškai sakyti“, – sakė A. Vičkačkienė.

Veikla sustabdyta nepatvirtinus amoniako tiekimo alternatyvos

R. Ivanovienės teigimu, galutinių naudos gavėjų patikra buvo viena priežasčiūų, kodėl bendrovė buvo priversta priimti sprendimą rugsėjį stabdyti veiklą, nes vienintelė alternatyva amoniako tiekimui vietoj gamybą sustabdžiusios „Achemos“ nebuvo patvirtinta dėl dokumentų trūkumo.

„Ieškojome ir radome alternatyvą, bet kadangi ta alternatyva yra, sakykime, sudėtingesnė grandinė dalyvių, mums reikėjo pateikti visus dokumentus, galutinius naudos gavėjus. Tikėjomės tuos dokumentus surinkti, vis dėlto mums nepavyko iki paskutinio naudos gavėjo atskleisti. Turėjome dar viltį ir matymą, kad galbūt mums pavyks susitvarkyti. Nepavyko, sustojom“, – sakė „Lifosos“ vadovė.

Anot jos, patikros procedūros apsunkina įmonės veiklą, bet teigė suprantanti, kad sankcionuotų įmonių administravimo praktikos nėra.

„Turėtume nepamiršti „Lifosa“ yra pirma sankcionuota įmonė, kuriai taikoma administravimas ir patys suprantame, kad patirties nėra, dirbdami mokomės. (...) Dėl tikrinimo galutinio naudos gavėjo tas dalykas mus labai stabdo, nėra dinamikos, kuri reikalinga versle“, – sakė R. Ivanovienė.

„Lifosos“ gamyba nuo rugsėjo 14-osios antrą kartą šiemet sustabdyta dėl staigaus ir didelio gamtinių dujų kainos šuolio, kelis kartus išaugusios amoniako kainos, taip pat sustojusios vienintelės amoniako tiekėjos „Achemos“ veiklos.

Tiek įmonės atstovai, tiek administratoriaus įgaliotinis komitete patvirtino, kad veiklą tikimasi atnaujinti lapkritį.

R. Vaštakas Seimo komitete pranešė, kad net ir atnaujinus bendrovės veiklą ji netieks gamyboje pagamintos perteklinės šilumos, naudojamamos miesto šildymui.

„Tačiau vieną aspektą norėčiau paminėti – kai įmonė pradėjo veikti, ji veikė 60 proc. pajėgumu ir jeigu vėl atnaujins gamybą, ji vėl veiks 60-70 proc. pajėgumu. Tokiu pajėgumu dirbant neužtenka šiluminių resursų aprūpinti jais šildymo sezono metu kitas savivaldybes, šildymo energijos užtenka tik pačios įmonės technologinių procesų užtikrinimui“, – sakė R. Vaštakas.

Dėl Vakarų sankcijų Rusijai „Lifosos“ veikla buvo sustabdyta ir nuo balandžio 10-osios iki rugpjūčio 7 dienos.

Europos Sąjungai kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė. Gegužės 24-ąją darbą įmonėje pradėjo laikinoji administratorė, kurios užduotis – užtikrinti įmonės veiklą nepažeidžiant tarptautinių sankcijų.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu įmonėje dirba 915 darbuotojų, iki sankcijų taikymo jų buvo 1030.

2022 09 21 15:17
Spausdinti