Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


„LIFOSA“
„Lifosai“ dar kartą nepavyko panaikinti sprendimo dėl administratoriaus
BNS
Greta Skaraitienė/BNS
„Lifosos“ karjeras Kėdainiuose.

Sankcionuojamai Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovei „Lifosa“ dar kartą nepavyko panaikinti Finansų ministerijos sprendimo paskirti įmonės laikinąjį administratorių.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) spalio 10 dieną atsisakė priimti „Lifosos“ skundą bei atnaujinti terminą jį pateikti.

„Įsakymo (dėl laikinojo administratoriaus paskyrimo – BNS) nuostatos neribojo pareiškėjos („Lifosos – BNS) teisės kreiptis į teismą ir šią teisę pareiškėja akivaizdžiai galėjo įgyvendinti net laiku negavusi laikinojo administratoriaus pritarimo“, – BNS teigė VAAT atstovas Audris Kutrevičius.

Pasak jo, pagal įstatymą „Lifosa“ galėjo kreiptis į teismą ir be profesionalaus advokato paslaugų.

„Lifosa“ teismui įrodinėjo, jog bendrovė praleido apskundimo terminus dėl svarbių priežasčių: paskirtas laikinasis administratorius delsė pritarti bendrovės sprendimui skųsti Finansų ministerijos įsakymą paskirti administratorių, be to, ji esą neturėjo žinių ir patirties ginant savo interesus sudėtinguose ginčuose, todėl turėjo pasisamdyti išorės teisininkus – advokatą Ramūną Audzevičių iš advokatų kontoros „Motieka ir Audzevičius“

Rugpjūčio pabaigoje VAAT kartą jau buvo atmetęs bendrovės skundą.

Gegužę gavęs „Lifosos“ skundą VAAT suabejojo, ar ginčą turi nagrinėti administraciniai teismai, todėl teismas kreipėsi į specialią teisėjų kolegiją. Keturių Aukščiausiojo Teismo (LAT) ir LVAT teisėjų kolegija rugpjūčio 10 dieną nusprendė, jog „Lifosos“ skundas dėl „Finance Guru“ paskyrimo teisėtumo gali būti nagrinėjamas administraciniame teisme, todėl grąžintas VAAT.

„Lifosa“ prašė teismo laikinai uždrausti Finansų ministerijai išplėsti laikinojo administratoriaus įgaliojimus, išreikalauti iš ministerijos ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos visus dokumentus, susijusius su administratoriaus paskyrimu ir „Lifosai“ taikomais apribojimais, panaikinti gegužės 23 dienos finansų ministrės įsakymą dėl administratoriaus skyrimo bei kreiptis į Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismą.

Nauja VAAT nutartis per septynias dienas gali būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė. Gegužės 24-ąją darbą įmonėje pradėjo laikinoji administratorė – nemokumo administravimo bendrovė „Finance Guru“ su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, kurios užduotis – užtikrinti įmonės veiklą nepažeidžiant tarptautinių sankcijų.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Europe“, kurios 90 proc. akcijų priklausė anksčiau A. Melničenkos valdytai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš grupės direktorių valdybos ir nebėra pagrindinis jos naudos gavėjas.

„EuroChem Europe“ teigia, jog „AIM Capital“ yra patikos fondo, kurį administruoja ir valdo nepriklausomas ES patikėtinis, dalis. A. Melničenkai atsistatydinus iš fondo naudos gavėjų, nauja naudos gavėja tapo jo žmona Aleksandra Melničenko. „EuroChem Europe“ tikina, jog kelių valstybių reguliatoriai priėjo išvados, kad nė vienas jų neturi „EuroChem Group“ nuosavybės ar kontrolės.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), kuri koordinuoja ir užtikrina finansinių sankcijų įgyvendinimą Lietuvoje, skelbia, kad „Lifosa“ yra įmonių, kurių turtas įšaldytas, sąraše. Jai taikomi veiklos ribojimai dėl Bendrijos paskelbtų sankcijų A. Melničenkai.

2022 10 18 15:50
Spausdinti