Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.



Warning: Division by zero in /home/alfa/subdomains/iq/straipsnis.php on line 574

Warning: Division by zero in /home/alfa/subdomains/iq/straipsnis.php on line 574

Warning: Division by zero in /home/alfa/subdomains/iq/straipsnis.php on line 574

Warning: Division by zero in /home/alfa/subdomains/iq/straipsnis.php on line 574

Warning: Division by zero in /home/alfa/subdomains/iq/straipsnis.php on line 574
Lukiškės minty: pasauliniai pavyzdžiai, ką daryti su senu kalėjimu
IQ
(Fotobanko nuotr.).

Liepos pradžioje baigtas ilgą laiką ginčus kėlęs Lukiškių kalėjimo perkėlimas. Pirmąją mėnesio dieną iš 1904 m. įkurtos įstaigos išvežti paskutiniai kaliniai, o antradienį bus paskelbtas oficialus jo uždarymas.

Ištuštėjusį Lukiškių kalėjimo pastatų kompleksą sudaro kalėjimo, ligoninės, gamybinis, administracinis pastatai bei Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė. Dabar planuojama pastatą arba perduoti Turto bankui, kuris galėtų pastatus parduoti aukcione, arba panaudoti valstybinėms reikmėms. 2003 m. Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas įtrauktas į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registro statinių kompleksų sąrašą ir tapo valstybės saugomu istoriniu architektūros paminklu. Manoma, kad tai gali tapti kliūtimi ir atšaldyti galimų investuotojų, kuriems paveldosauginiai reikalavimai gali pasirodyti pernelyg ribojantys, susidomėjimą.

Tačiau Lietuva nėra pirmoji, kuri susiduria su klausimu – ką daryti su senu kalėjimu? Pasaulyje esama pavyzdžių, kaip šios nejaukios erdvės išnaudojamos tiek komerciniams, tiek socialiniams tikslams.

Alkatraso kalėjimas, JAV - muziejus

Vienas garsiausių pasaulio kalėjimų Alkatrasas įkurtas saloje 2 km atstumu nuo San Fransisko. Čia kalėjo tokie žymūs JAV nusikaltėliai kaip mafijos bosas Alas Capone, o ilgiausia laiko jame praleido JAV šiurpinęs lietuvių kilmės nusikaltėlis Alvinas Karpis. Dabar buvusio kalėjimo pastatuose įkurtas muziejus, o keltais į mažytę salą kasmet atplaukia po 1,4 mln. turistų.

Buvęs Alkatraso kalėjimas iš miesto pusės (Scanpix nuotr.)

Pagrindinis kalėjimo pastatas šioje saloje pastatytas 1912 m. ir buvo naudojamas kaip kariuomenės kalėjimas. Nuo 1934 iki uždarymo 1963 m. jis veikė kaip federalinis kalėjimas. Alkatrasas uždarytas dėl didžiulių išlaikymo kaštų – skaičiuota, kad jis suryja trigubai daugiau lėšų nei bet kuris kitas tuometinis JAV kalėjimas.

Dėl savo vietos jis tapo iš tiesų išskirtiniu objektu – vien tai, kad kalėjimas įkurtas mažytėje saloje, vilioja turistus iš viso pasaulio.

Ekskursijos Alkatrase (Scanpix nuotr.)

Muziejais virtę ir nemažai kitų buvusių kalėjimų, pavyzdžiui, 1779 m. įkurtas Bodmino kalėjimas Jungtinėje Karalystėje, Malaizijos kalėjimų muziejus Melakoje, Horsenso pataisos namai Danijoje ir dešimtys kitų pavyzdžių visame pasaulyje.

Sufolko grafystės kalėjimas, JAV – prabangus viešbutis

Nepaisant kiek tamsesnės funkcinės pusės, kalėjimai iš esmės skirti apgyvendinti žmones. Panašią funkciją didelė dalis jų atlieka ir po uždarymo. Tiesa, labai daug priklauso nuo lėšų, noro ir infrastruktūros. Visgi nemažai senųjų kalėjimų būdavo įkurti tiesiog miestuose, kas tuomet atrodė labai patogu, todėl jų lokacija tampa puikiu kąsneliu šviežių idėjų turintiems apgyvendinimo rinkos žaidėjams.

Vienas įspūdingiausių pavyzdžių yra Bostone esantis „Liberty Hotel“, iš Sufolko grafystės kalėjimo pavirtęs į įspūdingą viešbutį.

Tai – ne vienintelis pavyzdys.

Vienoje centrinių Stokholmo salų stūksantis Långholmeno kalėjimas šiuo tikslu naudoti pradėtas dar 1724. Metai po metų jis vis plėtėsi, tačiau galiausiai 1975 buvo uždarytas. Čia įkurtas viešbutis įkūrė mažą kalėjimo muziejų, kuris supažindina su buvusių kalinių gyvenimo sąlygomis. Likęs plotas paverstas patogiais kambariais.

Vokietijos Kaizerslauterno mieste esantis viešbutis „Alcatraz Hotel“ savo pavadinimą pasiskolino iš garsiojo JAV kalėjimo. Jis yra įsikūręs buvusio kalėjimo, įkurto 1867 m. patalpose. Šiandien tai viešbutis, turintis 56 kambarius ir konferencijų salę. Įdomi detalė – langai šiame viešbutyje grotuoti, taip atiduodant istorinę pagarbą pirmtakui. Grotų motyvas atsikartoja visame interjere, be to, greta moderniai įrengtų erdvių kambarių, galima rinktis naujas, tačiau gana asketiškas vienutes.  Tai dar labiau sustiprina buvimo kalėjime įspūdį.

Helsinkyje esančio „Katajanoka Hotel“ praeitis taip pat susieta su kalėjimu. 2002 m. uždarius Helsinkio apskrities kalėjimą po penkerių metų esminių renovacijų čia atsidarė prabangus viešbutis. Nepaisant to, jo interjere vis dar galima atrasti senų kalėjimo detalių.

Viešbutis „Mailmason hotel“ Jungtinėje Karalystėje gali pasigirti turtinga istorija. Tarnavęs kaip viduramžių pilis ir fortas, jis vėliau tapo Oksfordo kalėjimu. Šis kalėjimas veikė 1888-1996 m. ir po uždarymo virto viešbučių. Šiandien jame telpa erdvūs kambariai, aprūpinti visais patogumais ir valgomieji, kuriuose svečiai vaišinasi gurmaniškais patiekalais.

„Bijlmerbajes“, Nyderlandai – laikinas socialinis centras ir erdvė šokiams

Dėl lengvųjų narkotikų dekriminalizavimo ir legalizavimo, kadaise perpildyti Nyderlandų kalėjimai ėmė tuštėti. Per dešimtmetį kalinių skaičius sumenko perpus ir iškėlė klausimų, ką daryti su kai kuriais kalėjimais.

Vienas iš jų, Amsterdame esantis „Bijlmerbajes“, buvo uždarytas 2016 m, nors tarnavo palyginti neilgai – siekiant pastatyti „humanišką“ kalėjimą, valdžią šią instituciją atidarė 1978 m. „Bijmerbajes“ išsiskiria iš tradicinių kalėjimų, nes kompleksą sudaro šeši tarpusavyje sujungti daugiaaukščiai.

Ateityje pastatų kompleksą planuojama nugriauti ir pastatyti gyvenamuosius namus, tačiau dabar jis laikinai paverstas į kūrybinį centrą „Lola Lik“. Jame įkurta erdvė „startuoliams“, veikia kalbų mokykla ir kavinė. Šalia įsikūręs pabėgėlių pagalbos centras, suteikiantis žmonėms galimybę laikinai apsigyventi. Naujai atsiradusios neįprastos erdvės pro akis nepraleido ir pramogų organizatoriai. Pernai vietinio festivalio metu buvusio kalėjimo teritorija trims naktims virto didžiule techno vakarėlių erdve.

De Koepel kalėjime apgyvendinti pabėgėliai iš Sirijos (Scanpix nuotr.)

1901-2016 m. šalia Amsterdamo veikęs „De Koepel“ kalėjimas taip pat virto pabėgėlių apgyvendinimo erdve, o „Het Arresthuis“ vardu pasivadino dar vienas šalia Amsterdamo esantis ir viešbučiu tapęs buvęs kalėjimas.

2019 07 01 19:27
Spausdinti