Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VERSLAS RUSIJOJE
„McDonald's“ pasiekė susitarimą dėl verslo Rusijoje pardavimo
BNS
Scanpix
„McDonald`s“ restoranas Maskvoje.

JAV greitojo maisto milžinė „McDonald's“ pranešė pasiekusi susitarimą dėl verslo Rusijoje pardavimo šios šalies verslininkui Aleksandrui Govorui – šio tinklo frančizės licencijos turėtojui.

A. Govoras valdo 25 restoranus Sibire, yra vienas iš naftos perdirbimo bendrovės „Neftekhimservice“ įkūrėjų ir kitos įmonės, kuriai priklauso viešbutis „Park Inn“ bei privačios klinikos Sibire, valdybos narys.

Šios savaitės pradžioje „McDonald's“ skelbė nusprendusi pasitraukti iš Rusijos, kurioje verslą plėtojo daugiau kaip tris dešimtmečius, parduodama aktyvus šioje šalyje vietos pirkėjui.

Anot „McDonald's“ pranešimo dėl jau pasiekto susitarimo, A. Govoras sutiko bent dvejus metus išlaikyti tinklo darbuotojus ir nebloginti jų darbo sąlygų, taip pat finansuoti pagal galiojančias sutartis įsipareigojimų tiekėjams, nuomotojams ir komunalinių paslaugų įmonėms vykdymą.

Sandorio, kurį tikimasi užbaigti artimiausiomis savaitėmis, gavus reguliuotojų leidimus, vertė nebuvo atskleista.

Pirmadienį JAV korporacija skelbė, kad pirkėjas „nebenaudos „McDonald's“ pavadinimo, logotipo, prekės ženklo ir meniu, nors bendrovė išsaugos savo prekių ženklų Rusijoje teises“.

„Dėl humanitarinės krizės, kurią sukėlė karas Ukrainoje, ir vis labiau nenuspėjimų verslo sąlygų Rusijoje prieita išvados, kad tolesnis verslo šioje šalyje vystymas nebėra perspektyvus ir neatitinka „McDonald's“ vertybių“, – pažymėjo korporacija ir pripažino, kad dėl sandorio patirs veikiausiai 1,2-1,4 mlrd. dolerių vienkartinių išlaidų.

Kovo mėnesį „McDonald's“ pranešė laikinai uždaranti visus 850 savo restoranų Rusijoje, tačiau ir toliau mokės atlyginimus savo 62 tūkst. darbuotojų šioje šalyje.

Rusijoje, kur „McDonald's“ tiesiogiai valdė daugiau kaip 80 proc. jos vardu pavadintų restoranų, gavo 9 proc. visų savo pajamų ir 3 proc. veiklos pelno.

1990-aisias „McDonald's“ buvo vienas pirmųjų Vakarų vartotojų prekių ženklų, įžengusių į Rusiją, netrukus po Berlyno sienos griūties. Maskvoje, netoli Puškino aikštės, tuomet atidarytas didelis, spindintis restoranas reiškė naują optimizmo erą po Šaltojo karo.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas beveik prieš tris mėnesius pasiųsti kariuomenę į provakarietišką Ukrainą sukelė precedento neturinčias Vakarų sankcijas Rusijai ir paskatino užsienio korporacijas masiškai trauktis iš šios šalies.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 20 13:33
Spausdinti