Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PLATFORMOS
„Meta“ skirta rekordinė 1,2 mlrd. eurų bauda už ES duomenų apsaugos taisyklių pažeidimą
ELTA
Unsplash

„Facebook“ savininkei „Meta“ skirta rekordinė 1,2 mlrd. eurų (1,3 mlrd. JAV dolerių) bauda už Europos Sąjungos (ES) vartotojų duomenų perdavimą į Jungtines Valstijas, nesilaikant ankstesnio teismo sprendimo, pirmadienį paskelbė Airijos reguliavimo institucija.

Pasak Airijos duomenų apsaugos komisijos (DPC), veikiančios Europos Sąjungos vardu, Europos duomenų apsaugos valdyba pavedė airių institucijai administruoti „1,2 mlrd. eurų administracinės baudos“ gavimą.

Airijos duomenų apsaugos komisija nuo 2020 metų tiria „Meta Ireland“ vykdomą asmens duomenų perdavimą iš ES į JAV.

Institucija nustatė, kad „Meta“, kurios būstinė Europoje yra įsikūrusi Dubline, „neišsprendė grėsmių pagrindinėms duomenų subjektų teisėms ir laisvėms klausimo“, kurios buvo identifikuotos Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) sprendime.

ESTT aiškina ES teisę siekdamas užtikrinti, kad ji būtų taikoma vienodai visose valstybėse narėse.

Reaguodama į pranešimą, „Meta“ pareiškė esanti „nusivylusi, kad buvo išskirta“, o nutarimas, pasak jos, „yra ydingas, nepagrįstas ir sukuria pavojingą precedentą daugybės kitų įmonių atžvilgiu“.

„Ketiname apskųsti sprendimo esmę ir nurodymus jį vykdyti, įskaitant baudą, ir per teismus sieksime sustabdyti jo įgyvendinimo terminus“, – tinklaraščio įraše sakė „Meta“ pasaulinių reikalų prezidentas Nickas Cleggas ir vyriausioji teisininkė Jennifer Newstead.

„Europoje „Facebook“ veiklai tiesioginių trikdžių nėra“, – pridūrė jie.

Ketvirta bauda

Iš pradžių DPC planavo priversti „Meta“ sustabdyti jautrių duomenų perdavimą, teigdama, kad bauda „viršytų įgaliojimų, kuriuos būtų galima apibūdinti kaip „tinkamus, proporcingus ir reikalingus“, mastą“.

Visgi ES reguliavimo institucijos, žinomos kaip atitinkamos priežiūros institucijos (CSA), su tuo nesutiko.

„Visos keturios CSA laikėsi nuomonės, kad „Meta Ireland“ turėtų būti skirta administracinė bauda“, – teigė DPC.

Nesitikėdamas sutarimo, DPC prieštaravimus perdavė Europos duomenų apsaugos valdybai (EDAV), kuri nusprendė, kad „Meta Ireland“ privalo sustabdyti asmens duomenų perdavimą į Jungtines Valstijas ir sumokėti baudą.

Tinklaraščio įraše N. Cleggas ir J. Newstead teigė, kad EDAV sprendimas nepaisyti DPC nutarimo „kelia rimtų klausimų“.

„Nė viena šalis nepadarė daugiau nei JAV, kad prisiderintų prie Europos taisyklių įgyvendindama savo naujausias reformas, tuo metu duomenų perdavimai į kitas šalis, tokias kaip Kinija, tęsiasi beveik nesukeldami jokių klausimų“, – pridūrė jie.

ES reguliavimo institucijos jau yra nubaudusios „Meta“ šimtų milijonų eurų baudomis už „Instagram“, „WhatsApp“ ir „Facebook“ paslaugų pažeidimus.

Tai jau trečia šiais metais „Metai“ skirta bauda ES ir ketvirta per šešis mėnesius.

2021 metais „Amazon“ Liuksemburge buvo nubausta 746 mln. eurų bauda už ES Bendrojo duomenų apsaugos reglamento pažeidimus.

2023 05 22 13:33
Spausdinti