Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Mokesčių vengia patys turtingiausi
BNS
Mokesčių vengia patys turtingiausi. (Pixabay nuotr.).

0,01 proc. visų pasaulio gyventojų sudarantys turtingiausi namų ūkiai mokesčių sumoka vidutiniškai 30 proc. mažiau negu turėtų mokėti. Tai parodė mokslininkų atliktas tyrimas, kuriame remtasi „Panamos popierių“ duomenimis ir nutekėjusia informacija apie HSBC klientus Šveicarijoje.

Ekonomistai taip pat naudojo išsamius duomenis apie Danijos, Norvegijos ir Švedijos piliečių turtą, nes šiose šalyse skelbiama daugiausiai tokios informacijos. Tačiau jie mano, kad dėl Skandinavijos padarytas išvadas galima pritaikyti ir visam pasauliui, nors negalima atmesti, kad kitose šalyse turtingiausių gyventojų mokesčių vengimo mastas gali būti dar didesnis. „Didėjant valdomo turto vertei, gerokai didėja ir turto slėpimo tikimybė“, – rašoma tyrime „Mokesčių vengimas ir nelygybė“, kurį atliko ekonomistai Annette Alstadsaeter iš Norvegijos, Nielsas Johannesenas iš Danijos ir Gabrielis Zucmanas iš Jungtinių Valstijų.
Didėjant valdomo turto vertei, gerokai didėja ir turto slėpimo tikimybė.
Jie apskaičiavo, kad suma, kurios apmokestinimo sugeba išvengti milijonieriai ir milijardieriai, yra dešimt kartų didesnė, palyginti su likusiais gyventojais, nes Skandinavijoje mažiau mokesčių negu turėtų sumoka vidutiniškai tik 3 proc. visų gyventojų.
Tyrimo duomenimis, maždaug 40 proc. turtingiausių Norvegijos gyventojų (0,1 proc. namų ūkių) užsienyje slėpė maždaug 50 proc. turto.
„Kadangi, palyginti su Norvegija, daugumoje Lotynų Amerikos šalių ir daugelyje Azijos ir Europos šalių žmonės užsienyje turi didesnį turtą, su Norvegija susiję tyrimo rezultatai gali būti mažesni negu daugumoje pasaulio šalių“, – teigia ekonomistai. Vertinant visas gyventojų grupes, Skandinavijos šalyse žmonės užsienyje laiko tik 2 proc. turto, tuo tarpu visame pasaulyje ši dalis vidutiniškai sudaro 4 proc., rašo verslo leidinys „The Economist“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 04 22:53
Spausdinti