Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


VERSLAS
„Narbuto“ savininkas P. Narbutas: recesiją galima išnaudoti augimui
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Lietuvos baldų gamintojams patiriant sunkumų dėl mažėjančios paklausos eksporto rinkose, „Narbuto“ grupės biuro baldų gamybos ir prekybos įmonė „Narbutas International“ šiemet planuoja augimą – bendrovės savininkas ir prezidentas Petras Narbutas teigia, kad dabar gali atsiverti galimybės užimti didesnę rinkos dalį.

P. Narbutas BNS sako, kad dėl mažėjančių užsakymų užsienyje kažkas gali bankrutuoti, bet kartu tai kažkam tai yra galimybė užimti atlaisvėjusią rinkos dalį.

„Nes kartais krentant paklausai, tai yra krentant rinkai, silpnesni bankrutuoja, o kažkam bankrutuojant kitam atsiveria naujos galimybės. Tai, sakyčiau, bendrovės pardavimai visiškai nėra susieti su paklausa ir nėra taip, kad jeigu mažėja paklausa, tai mažėja ir bendrovės pardavimai“, – teigiama P. Narbuto komentare BNS.

Registrų centrui pateiktos įmonės ataskaitos rodo, kad jos pajamos 2022 metais augo 31,5 proc. iki 143,2 mln. eurų (2021 metais – 108,9 mln. eurų), o šiemet jas numatoma padidinti dar 24 proc. iki 177 mln. eurų – prognozė grindžiama dar neišnaudotu potencialu užsienyje.

Pasak P. Narbuto, bendrovė gali augti greičiau nei auga jos produktų paklausa.

„Bendrovės užduotis yra augti sparčiau negu auga paklausa, tai yra užimti vis didesnę dalį rinkose. Aišku, galima manyti, kad pardavimai auga tada, kai auga paklausa, bet tai nebūtinai yra tiesa“, – sakė P. Narbutas.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, Lietuvos baldų gamintojų eksportas per metus smuko 19,6 proc., analitikai šį sektorių įvardija kaip vieną labiausiai paveiktų recesijos.

P. Narbutas tiksisi, kad įmonei pavyks pasiekti tikslų, nepaisant ekonominės situacijos ir karo Ukrainoje pasekmių: „Mes labai nuosekliai, kryptingai dirbame ir siekiame savo ambicingų, ilgalaikių tikslų. Nepaisant karo Europoje, nepaisant tam tikrų ekonominių turbulencijų aš tikiuosi, kad mes savo ilgalaikius tikslus pasieksime“.

„Narbutas International“ pardavimai pernai augo visose pagrindinėse įmonės eksporto rinkose: Vokietijoje – 35 proc., Jungtinėje Karalystėje – 24 proc., Prancūzijoje – 27 proc. Iš jų gauta beveik pusė visų bendrovės pajamų, kai Lietuvoje – vos 4 proc.

Bendrovės grynasis pelnas pernai siekė 8,1 mln. eurų – beveik 7 proc. daugiau nei 2021 metais (7,6 mln. eurų).

Anot P. Narbuto, įmonė neplanuoja artimiausiu metu atleisti darbuotojų – priešingai, šiuo metu ieškoma žmonių darbui fabrike Ukmergėje, kuris dirba maksimaliu pajėgumu.

„Ieškome naujų darbuotojų, norime didinti jų skaičių, nes dabar mūsų gamybiniai pajėgumai yra išnaudojami praktiškai 100 procentų. Žiūrint į ateitį, manau, kad mūsų pardavimai augs ir mums reikia didinti gamybinius pajėgumus, todėl ieškome darbuotojų ir visų pirma Ukmergėje“, – BNS teigė P. Narbutas.

Anot įmonės, pernai pradėta gamyklos plėtra jau baigta, jos plotas siekia 58,4 tūkst. kv. metrų, birželį numatyta pradėti naujo apie 12 tūkst. kv. metrų ploto žaliavų sandėlio statybas, jas numatoma užbaigti 2024-aisiais.

Bendrovėje dirba 1,35 tūkst. darbuotojų, 100 proc. jos akcijų per įmonę „Narbutas Marketing“ kontroliuoja P. Narbutas.

2023 06 21 09:57
Spausdinti