Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Naujas mūšių laukas
Julius Palaima
Pasaulio čempionato atranka: Lietuva – Anglija.

Lietuvos futbolo rinktinė įveikiamų varžovų ieškos UEFA Nacijų lygoje

Pasibaigęs atrankos ciklas į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą dar sykį parodė chroniškas Lietuvos rinktinės ir viso šalies futbolo bėdas. Neskaidrūs ir abejotini procesai Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), futbolininkų individualaus meistriškumo stoka, aiškios futbolo sistemos nebuvimas, aikštynų bei stadionų trūkumas ir galiausiai pasaulio futbolo čempionato atrankos rungtynių F grupėje surinkti tik 6 taškai per 10 mačų, užimta penkta vieta. Kol keičiasi LFF vadovai ir organizacijoje vykdomos kosmetinės pertvarkos, futbolo bendruomenė diskutuoja apie Lietuvos rinktinės perspektyvas naujoje UEFA Nacijų lygoje (UEFA Nations League). Naujo modelio išskirtinumas UEFA atstovai Nacijų lygos modelį vadina nacionalinių rinktinių varžybų atgimimo pradžia. Tikimasi, kad tai padės nacionalinių komandų kovas pakelti į aukštesnį lygį. Pagal naująją sistemą siekiama apkarpyti mažai naudingų draugiškų rungtynių skaičių tarptautinėje futbolo erdvėje. Dabar 55 UEFA nacionalinės komandos, suskirstytos pagal oficialų reitingą, kausis keturiose lygose. Lietuvos nacionalinė rinktinė su dar 14-os šalių ekipomis žais trečiame pagal pajėgumą C divizione, kuris bus suskirstytas į tris grupes po keturias komandas, o viena grupė bus sudaryta iš trijų ekipų. Kiekvienos grupės nugalėtojai bus perkelti į aukštesnį divizioną, paskutines vietas savo grupėse užėmusios komandos kraustysis į silpnesnę lygą. Taip siekiama užtikrinti lygos dinamiškumą ir patrauklumą žiūrovams.
55 UEFA nacionalinės komandos, suskirstytos pagal oficialų reitingą, kausis keturiose lygose.
UEFA Nacijų lygos grupių susitikimai vyks 2018 m. rugsėjį, spalį ir lapkritį. Finalinio ketverto varžybos, kuriose bus grumiamasi dėl turnyro čempionų vardo ir kuriose žais A lygos grupių nugalėtojai, numatytos 2019 m. birželį. Nacijų lygos turnyro burtai bus traukiami ateinančių metų sausio 24 d. Lozanoje, Šveicarijoje. Dėl naujosios lygos atsiradimo šiek tiek keisis kelialapių dalybų į Europos futbolo čempionatą tvarka. Atrankos rungtynės į finalinį čempionato etapą išliks, o 55 rinktinės santykius aiškinsis dešimtyje grupių, kurios bus suskirstytos po penkias ar šešias komandas. Dešimties atrankos grupių nugalėtojai ir antrą vietą užėmusios rinktinės į Europos čempionatą keliaus tiesiogiai. Likę keturi kelialapiai bus išdalyti po UEFA Nacijų lygos atkrintamųjų rungtynių, kuriose kausis 16 komandų – visų divizionų grupių nugalėtojai. Jeigu rinktinė į Europos čempionatą pateks per atrankos turnyrą, ją šiame etape pakeis aukščiausiai UEFA reitinguojama to diviziono komanda. Šios rungtynės vyks 2020 m. kovą.

Visų tikslas – vienas

Žvelgiant į C diviziono rinktinių sąrašą, nesunku pastebėti, kad ir šiame nacionalinių komandų bloke Lietuvos rinktinės toli gražu negalima laikyti favorite. Lietuva iš visų šio diviziono komandų užima žemiausią UEFA reitingo vietą (39). Slovėnijos ir Škotijos rinktinės šį rudenį jau įrodė savo potencialą triuškindamos mūsų šalies vienuoliktuką (Liublianos „Stožice“ stadione pralaimėta 0:4, Vilniuje patirtas fiasko 0:3). Akivaizdu, kad kitos C diviziono komandos taškų lengvai taip pat nedalys, bandys pačios kilti aukščiau ir sieks prasibrauti į trylikoje šalių vyksiantį 2020-ųjų Europos futbolo čempionatą. Anot futbolo komentatoriaus Pauliaus Jakelio, progą patekti į C divizioną reikėtų vertinti dvejopai. „Galimybės iš C diviziono keliauti į Europos čempionatą mūsų rinktinei yra minimalios, netgi, sakyčiau, labiau teorinės. Dauguma varžovų šiuo metu gerokai pranašesni pagal tai, kuriems klubams atstovauja komandų futbolininkai“, – teigė pašnekovas. Tačiau Lietuvos futbolininkų atrankos rungtynes į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą nušvietęs komentatorius įžvelgė ir pozityvių dalykų. Jis tiki, kad žaisti C divizione su pajėgesnėmis rinktinėmis bus prasmingiau ir naudingiau nei prieš tai vykusiuose draugiškuose susitikimuose, kurių būta mažai. Be abejo, C diviziono varžovai gerokai stipresni nei D.
Rinktinę ištikimai palaikantys sirgaliai tikisi sulaukti šalies futbolo atgimimo. Pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, kad Lietuvos nacionalinei ekipai sunku kautis su bet kurios šalies komandomis. Ir tai vargu ar pasikeis artimiausiu metu – maža vilčių, kad Lietuvos futbolininkai jau per pirmąjį Nacijų lygos sezoną stebuklingai persimainys ir pateks į Europos čempionato finalinį etapą. Tačiau galimybė įgyti patirties grumiantis su aukšto lygio varžovais tikrai nepakenks  
2017 12 23 03:05
Spausdinti