Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Nelegalios cigaretės Lietuvoje sudaro 17 proc. tabako gaminių rinkos
BNS

Lietuva yra ketvirta didžiausia nelegalių cigarečių rinka Europos Sąjungoje (ES), atskleidė naujausias KPMG atliekamas tyrimas. Tiesa, ši dalis yra linkusi mažėti.

Pernai nelegalios cigaretės Lietuvoje sudarė 17 proc. visos tabako gaminių rinkos – 1,7 procentinio punkto mažiau nei 2015 metais, kai nelegalios rinkos dalis siekė 18,7 procento. Tyrimo duomenimis, dėl nelegalių tabako gaminių Lietuvos biudžetas 2015 metais negavo apie 62 mln. eurų mokesčių. Skaičiuojama, kad šešėlinėje Lietuvos rinkoje pernai iš viso realizuota apie 570 mln. cigarečių, absoliuti dauguma kontrabandinių rūkalų šalį ir toliau pasiekia iš Baltarusijos.
Šešėlinėje Lietuvos rinkoje pernai iš viso realizuota apie 570 mln. cigarečių, absoliuti dauguma kontrabandinių rūkalų šalį ir toliau pasiekia iš Baltarusijos.
Pasak „KPMG Baltics“ partnerio Roko Kasperavičiaus, baltarusiški tabako gaminiai ne tik realizuojami šešėlinėje Lietuvos rinkoje, bet ir iš jos patenka į Vakarų Europos valstybes. „Baltijos šalys kontrabandininkų dažnai naudojamos kaip tranzitinės. Iš jų nelegalios cigaretės pasiekia valstybes, kuriose yra didelės lietuvių diasporos, o rūkalai dar brangesni nei tėvynėje – Jungtinę Karalystę, Norvegiją, Airiją“, – pranešime spaudai teigia Rokas Kasperavičius. Skaičiuojama, kad iš Baltarusijos atgabenama net 85 proc. visų į Lietuvą nelegaliai patenkančių cigarečių. Pagrindinė šios tendencijos priežastis – didelis kainų skirtumas. Cigarečių pakelis Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 2,77 euro, tuo metu Baltarusijoje jo kaina net puspenkto karto mažesnė – 0,6 euro. KPMG duomenimis, 2016-aisiais visoje ES buvo suvartota 48 mlrd. nelegalių cigarečių – tai sudaro 9 proc. visų bendrijoje suvartotų tabako gaminių. Absoliuti jų dauguma (86 proc.) atvežama iš ES nepriklausančių valstybių. Latvijoje nelegalios rinkos dalis pernai buvo 22,9 proc., Graikijoje – 19 proc., Airijoje – 17,5 procento. Daugiausiai kontrabandinių rūkalų į ES atvežama iš Ukrainos (5,8 proc.), pernai pirmą kartą pagal šią statistiką pralenkusios Baltarusiją (4,8 proc.). Trečioje vietoje liko Alžyras (3,2 proc.). Skaičiuojama, kad dėl nelegalios rinkos ES šalių biudžetai pernai neteko apie 10,2 mlrd. eurų potencialių pajamų. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 18 18:59
Spausdinti