Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


TABAKO GAMINIŲ KONTRABANDA
Nelegalūs cigarečių fabrikai – naujieji Europos startuoliai?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Asociatyvi iliustracija.

Bandant gyventojus atpratinti nuo ypač sveikatai kenkiančio rūkymo ir didinant tabako gaminių akcizus, nusikalstamas pasaulis atranda naują aukso gyslą. Nelegalių cigarečių gamyklų skaičius ES pastaraisiais metais auga milžinišku tempu.

Didžiausiame Briuselio „Abattoir“ („skerdyklos“) turguje tikriausiai galima rasti visko – ir įvairiausių jūrų gėrybių, ir ožkienos ar net gyvą vištą. Kaip ir kokiame Kalvarijų turguje, ten prie įėjimo jus pasitinka keletas aplink zujančių vyrukų, kurie demonstratyviai rankose laikydami cigarečių pakelį tyliai, tarsi maldą kartoja: „Cigaretės, cigaretės…“

Belgijoje vidutinių cigarečių pakelis kainuoja apie 7 eurus, už kiek jie siūlo – nedrįsau paklausti, bet tikėtina, kad pigiau. Iš pradžių galvojau, kad tai atvežtinės iš kokios Rumunijos ar Bulgarijos, kaip Kalvarijų turguje – iš Baltarusijos. Bet pasirodo, Belgijoje puikiai veikia nelegali tabako gamybos industrija. Tiksliau, šalis užima antrą vietą po Lenkijos. Pernai Belgijos pareigūnai uždarė net 9 nelegalius cigarečių fabrikėlius, o vienas jų veikė beveik pačiame miesto centre, niekuo neišsiskiriančiame name, kurio pirmame aukšte skelbtasi, kad tai jachtų servisas. Nuo 2018 m. Belgijoje aptikta 20 tokių fabrikų.

„Belgija – puiki šalis, – juokaudamas, kodėl čia taip paplito tokia neteisėta industrija, aiškino Belgijos muitinės pareigūnas Kristianas. – O jei rimtai, viską lemia geografinė padėtis. Belgija – transporto mazgas ir labai patogi vieta gabenti prekes į Jungtinę Karalystę.“

Kita vertus, jis paminėjo, kad tyrimai rodo, jog kaimyninėje Prancūzijoje maždaug trečdalis surūkomų cigarečių vienokiu ar kitokiu būdu atsidūrė ne visai legaliai: „Priklauso, kaip ir kur didinami akcizai.“

Maltoje veikusiam fabrikui lietuviai parūpino ukrainiečius darbuotojus, taip pat aktyviai prisideda prie nelegalių cigarečių kontrabandos ir jų platinimo Jungtinėje Karalystėje.

Trečiadienį vykusioje Belgijos, Lenkijos ir Lietuvos surengtoje konferencijoje „Cigarečių konfiskavimo ir nelegalių fabrikų išardymo Europoje duomenų pateikimas“ K. Vanderwaerenas teigė, kad nelegalių tabako gamyklėlių daugėja ne tik jo šalyje, bet ir visoje ES. 2018 m. visoje ES buvo aptikti 47 tokie fabrikėliai, o 2021 m. – jau 74. Šioje srityje vyrauja Lenkija – pernai ten aptiktos net 32 tokios gamybos vietos. Iš viso nuo 2018 m. ES buvo uždaryti 233 nelegalūs cigarečių fabrikėliai.

Kai kurie jų – visai ne fabrikėliai, o padorios gamyklos su visa įranga: saugojimo patalpos, tabako džiovinimo, pjaustymo, pakavimo įranga, spaustuvė ir visa logistikos sistema. Kai kurios nelegalios gamyklos turi savo atskirus energijos generatorius, oro filtravimo įrangą ir specialią garso izoliaciją. Vienas toks fabrikas užėmė net 6 tūkst. kvadratinių metrų.

Kaip IQ pasakojo konferencijoje dalyvavęs Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos Teisės ir veiklos organizavimo skyriaus patarėjas Adas Eidukevičius, Baltijos valstybėse Latviją galima vadinti nelegalių cigarečių „hubu“. Pernai ten buvo uždaryti 4 tokie fabrikai, nuo 2018 m. – iš viso 14.

Nuo 2018 m. nėra duomenų, kad Lietuvoje būtų aptiktas koks nors nelegalus cigarečių fabrikėlis, bet tai nereiškia, kad mūsų tautiečiai nedalyvauja šioje veikloje. Pasak A. Eidukevičiaus, kriminaliniai elementai iš Lietuvos sėkmingai įsilieja į šio nelegalaus verslo grandines. Tarkime, Maltoje veikusiam fabrikui jie parūpino ukrainiečius darbuotojus, taip pat aktyviai prisideda prie nelegalių cigarečių kontrabandos ir jų platinimo Jungtinėje Karalystėje.

Konferencijoje kalbėjęs Europolo atstovas Jean-Philippe’as Lecouffe’as pabrėžė, kad nelegali tabako produktų gamyba sulaukia vis didesnio šešėlinio pasaulio dėmesio. Nors ir pradinės investicijos yra nemažos, jos greitai atsiperka, o tada lėšos perinvestuojamos į narkotikų prekybą, korupciją ir pan. Pasak jo, 2020 m. rūkalių sutrauktų nelegalių cigarečių dalis ES sudarė 7,8 proc., o to kaštai valstybėms – 8,5 mlrd. eurų.

„Vienintelis sėkmingas būdas kovoti su tuo, mūsų nuomone, yra kuo glaudžiau bendradarbiauti įvairių ES ir ne tik šių šalių teisėsaugai“, – sakė jis.

Konferencijoje taip pat kalbėjusi Lenkijos valstybės sekretorė, atsakinga už mokesčių administravimą, Magdalena Rzeczkowska anksčiau minėjo, kad šioje srityje dirbantys kriminaliniai elementai naudojasi skirtingomis valstybių taisyklėmis. Kai kurie nelegalių cigarečių gamybos „hubai“ įsikuria ir keliose valstybėse.

2022 04 07 07:22
Spausdinti