Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Nepaisant Kraujo centro skandalo, ministras ragina neprarasti tikėjimo donoryste
BNS
Aurelijus Veryga. Pauliaus Peleckio nuotr.

Nacionalinį kraujo centrą krečiant skandalui dėl galimo jo vadovės piktnaudžiavimo, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina gyventojus neprarasti pasitikėjimo neatlygintinos donorystės idėja.

„Buvo ir teigiamų dalykų – neatlygintinos donorystės plėtra, kur tikrai centras yra pasiekęs gražių rezultatų, dėl to ir sakau, kad labai svarbu, kad žmonės neprarastų pasitikėjimo gerais dalykais – tais, kurie yra svarbūs ir kurie buvo daromi gerai ir teisingai, tai yra neatlygintinos donorystės plėtra“, – BNS pirmadienį sakė A. Veryga.

Jis prašė žmonių toliau aukoti kraują. „Prašymas žmonėms – to pasitikėjimo neprarasti, kaip davė, taip ir duoti kraujo“, – sakė ministras.

Dviem savaitėms suimta Nacionalinio kraujo centro vadovė Joana Bikulčienė įtariama siekusi padėti vienai privačiai bendrovei monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą ir kraujo preparatų tiekimą Lietuvoje.

A. Veryga žadėjo, kad ministerija savo ruožtu aiškinsis, kaip tobulinti kraujo donorystės sistemą Lietuvoje.

„Kažkaip tas kraujas vis tampa nešvarių procesų dalimi, aš nežinau, kodėl būtent čia vyksta tas veiksmas, kurio nesinorėtų. Blogiausia, kas gali atsitikti – kad sumažės kraujo donorų pasitikėjimas, šito labiausiai nenorėtume, kad atsitiktų, tai tikrai labai atsakingai žiūrėsime, ką ten reikia reglamentuoti ar keisti“, – teigė ministras.

Kartu jis pabrėžė, kad dėl Nacionalinio kraujo centro veiklos šiemet pati ministerija vykdė tyrimą, o jį baigusi kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Ministro teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija nežinojo, kad paraleliai vyksta teisėsaugos tyrimas. Jis taip pat sakė, kad tyrimai reiškia, jog sistema valosi ir tvarkosi.

Joana Bikulčienė. Dmitrijaus Radlinsko nuotr.

Nacionalinio kraujo centro vadovė įtariama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, prekyba poveikiu ir veikimu bendrininkų grupėje, organizuojant ir padedant stambiu mastu imtis komercinės ir profesinės veiklos, neturint specialios Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos išduotos licencijos tai daryti. Ji sulaikyta penktadienį, teismas jai skyrė dviejų savaičių suėmimą.

Anot teisėsaugos, pagal nusikalstamos grupės planą, tyrime figūruojanti bendrovė turėjo tapti vienintelė Lietuvoje kraujo plazmos surinkėja ir kraujo preparatų tiekėja.

STT tyrime įtarimai be J. Bikulčienės pateikti dar dviem asmenims – kol kas teisėsaugos neįvardijamos privačios bendrovės vienintelis akcininkas ir bendrovės direktorė įtariami sukurstymu ir padėjimu piktnaudžiauti bei prekyba poveikiu.

BNS žiniomis, teismas dviem mėnesiams leido suimti bendrovės „Solis Tribus“ akcininką Antaną Petrošių. Kita įtariamoji – bendrovės vadovė Rūta Stankevičienė. Jai skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Anot teisėsaugos, įtariamųjų skaičius byloje gali augti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 04 09 20:05
Spausdinti