Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ENERGETINĖ PRIKLAUSOMYBĖ
Nulipti nuo adatos: kaip atsisakyti rusiškos naftos ir dujų?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Shutterstock

ES valstybėms sunkiai randant kalbą dėl rusiškos naftos ir dujų atsisakymo, ekspertai siūlo taikyti tarifus

Gegužės 18 d. Europos Komisija (EK) pristatė skambiai pavadintą „REPowerEU“ planą, kurio tikslas – atsikratyti priklausomybės nuo Rusijos iškastinio kuro ir įveikti klimato krizę.

„Viena šio precedento neturinčios kriminalinės elgsenos (Rusijos agresijos prieš Ukrainą – IQ past.) pasekmių – milžiniškas Europos ir pasaulio energetikos rinkos sutrikdymas. Tai mus veikia tiesiogiai iš esmės dėl mūsų priklausomybės nuo rusiško iškastinio kuro. Visiems aišku, kad turime baigti šią priklausomybę kaip įmanoma anksčiau ir daug greičiau, nei planavome prieš šį karą. Versalyje šalių narių lyderiams parodėme, kad tai įmanoma, šiandien pristatome, kaip tai turi būti padaryta“, – iškilmingai Briuselyje kalbėjo EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas. Vėliau jis pridūrė: „Per metus 100 mlrd. eurų patenka į Vladimiro Putino kišenes už iškastinį kurą, kurį mes perkame. Taigi, jei paskubėsime, tie pinigai gali likti Europoje, gali sumažėti europiečių šeimų gaunamos sąskaitos už energiją ir pinigai nebus naudojami šiam barbariškam karui Ukrainoje finansuoti.“

Eurostato duomenys rodo, kad neapdirbta nafta yra didžiausias ES importuojamas energijos produktas (70,9 proc. viso ES energijos importo 2021 m.), toliau yra gamtinės dujos (16,6 proc.). Pagrindinis tiek dujų, tiek naftos šaltinis – Rusija. 2021 m. ES importavo 39,2 proc. visų gamtinių dujų iš šios šalies ir 24,8 proc. visos naftos.

2022 06 07 06:45
Spausdinti