Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 14 d.


ES EKONOMIKA
Nuo kalbų prie darbų: ES reikia didinti savo konkurencingumą
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas

Europa pralaimi konkurencinę kovą JAV ir net Kinijai. Kaip perimti iniciatyvą?

„2008 m. euro zona buvo tokio pat dydžio kaip JAV ūkis, o dabar ji perpus mažesnė. Europiečių pajamos vidutiniškai sumažėjo tik iki dviejų trečdalių amerikiečių pajamų. Taip atsitiko todėl, kad ES bendrovės prarado labai daug pozicijų pasaulio rinkose, visų pirma skaitmeninių technologijų srityje, kur dominuoja JAV ir Kinija“, – rašė Briuselio analitikos centro „Friends of Europe“ įkūrėjas Gilesas Merrittas.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Iš tiesų, vertinant JAV doleriais, ES ekonomika 2008-aisiais buvo didžiausia pasaulyje, tačiau dabar ne tik JAV smarkiai atitolo, bet ir Kinija aplenkė (žr. 1 grafiką). Pagal gyventojui tenkančią BVP dalį JAV atotrūkis dar ryškesnis, Europai mindžikuojant vietoje Kinija taip pat kyla (žr. 2 grafiką).

2024 08 27 06:45
Spausdinti