Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
O dabar – sunkioji dalis. Pramonėje prasideda emisijos neutralizavimo procesas
Vijay Vaitheeswaranas
Pasaulis 2024

Pirmieji bręstančios revoliucijos „nuo rudosios prie žaliosios ekonomikos“ šūviai bus paleisti 2024-aisiais. Visame pasaulyje klimato kaitą pažaboti siekiančios vyriausybės susitelkė į emisijos mažinimą elektros gamyboje skatindamos atsinaujinančiųjų energijos šaltinių plėtrą ir transporto sektoriaus „žalinimą“ bandydamos išpopuliarinti elektromobilius. Vis dėlto tokie pramonės sektoriai kaip plieno, cemento, gamybos ar naftos chemijos produktų išvengė rimto dėmesio.

Viena priežasčių, kad pramonės veiklų lemiamą emisiją sumažinti sudėtinga ir brangu. Dažnai tam reikalinga aukšta temperatūra ar cheminiai procesai (pavyzdžiui, aukštakrosnės plienui lydyti), kuriuose naudojamą iškastinį kurą kaip anglis ar gamtines dujas nėra lengva pakeisti elektra. Vienintelis pasirinkimas daugeliui pramonės įmonių – naudoti anglies dioksidą surenkančią įrangą, integruotą į esamas mašinas. Bet tai brangu ir neefektyvu. Iškastinį kurą galima pakeisti tokiomis švariomis alternatyvomis kaip vandenilis ir amoniakas, tačiau perėjimas prie jų iki šiol vyko lėtai.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Dėl to šie sektoriai vadinami „sunkiai pažabojamais“. Maža bjauri šių sektorių paslaptis ta, kad sunkioji pramonė yra didžiausia teršėja pagal anglies dioksido išmetimą pasaulyje. Tai prilygsta kur kas labiau matomam elektros sektoriui, naudojančiam daug anglių. Cemento ir plieno gamyba lemia po 5 proc. pasaulinės emisijos, o štai aviacijos sektorius, sulaukiantis kur kas daugiau kritikos, yra atsakingas už 1 proc. emisijos.

2024 01 01 16:00
Spausdinti