Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Olimpinis vasario karštis
Julius Palaima
Scanpix nuotr.

Pietų Korėjoje vyksiančios XXIII olimpinės žaidynės pasižymės įtampa ne vien dėl sportininkų rezultatų.

Žaidynių organizatoriai tikisi, kad 2018 m. vasario 9–25 d. kurortinis Pietų Korėjos miestelis Pjongčangas garsės tik sportinėmis aistromis, išugdysiančiomis naują žiemos sporto atletų kartą ir užkrėsiančiomis sportu būrius mėgėjų. Vos prieš kelias savaites pasiektas Šiaurės ir Pietų Korėjų susitarimas dėl bendrų startų kai kuriose rungtyse šiek tiek apmalšino tvyrančią įtampą dėl šio renginio saugumo. Strategiškai tai patogi Azijos vieta – Pjongčangas, kur vyks žaidynės, nuo Seulo į rytus nutolęs viso labo 125 kilometrus, traukiniu iki jo nuvykti iš sostinės užtrunka apie 1,5 valandos. Demilitarizuotai zonai, kuri skiria Pietų bei Šiaurės Korėją ir Pjongčangą, pasiekti prireikia 6 valandų. Olimpiados rengėjai viliasi, kad Pjongčango žaidynių kompleksų minimalizmas bei kompaktiškumas turės teigiamos įtakos atletų pasirodymams ir žiūrovams patiks.

Naujovės ir praradimai

2018-ųjų žiemos žaidynėse nemaža staigmenų. Olimpinio komiteto sprendimu, programoje išvysime keturias naujas sporto šakas: kalnų slidinėjimą mišriomis komandomis, masinio starto greitojo čiuožimo lenktynes, mišrių dvejetų akmenslydžio varžybas ir „big air“ – ekstremaliojo sporto rungtį, kai nuo tramplino įsibėgėję atletai pakilę į orą atlieka įspūdingus triukus. Būtent „big air“ rungtis laikoma vienu pagrindinių šių žaidynių kozirių, siekiant pritraukti jaunąją žiemos sportininkų kartą. Visgi ši olimpiada neišvengė nuostolių. Pjongčango žaidynėse nepamatysime geriausių pasaulio ledo ritulininkų. „National Hockey League“ (NHL) dar balandį paskelbė, kad 2017–2018 m. reguliariojo sezono metu nedarys pertraukos, tad nesuteiks galimybės klubų žaidėjams išvykti į savo šalių rinktines. Lyga bei klubų savininkai tokį savo elgesį argumentavo menka diskusija ir nesėkminga kompromisų su Olimpiniu komitetu paieška, didžiule ledo ritulininkų traumų rizika ir itin įtemptu tvarkaraščiu. Tad penkių iš eilės žiemos olimpiadų serija su NHL sportininkais, prasidėjusi 1998-ųjų Nagano žaidynėse, kitąmet nutrūks.
Skaičiuojama, kad šias olimpines žaidynes surengti kainuos 13 mlrd. JAV dolerių, o tai yra 3,8 karto mažesnė suma, nei ištaškė 2014-ųjų Sočio žiemos žaidynių organizatoriai (50 mlrd. dolerių).
Dėl dopingo skandalo iš XXIII olimpinių žaidynių diskvalifikuotos Rusijos rinktinės nariai Pjongčange varžytis galės nebent su olimpine vėliava. Bet ir tai Tarptautinis olim¬pinis komitetas leido tik patikrą perėjusiems, dėl dopingo niekada neįkliuvusiems sportininkams, tokių, komiteto vertinimu, yra 169 (Rusijos vertintojams pateiktoje paraiškoje buvo apie 300 kandidatų). Savo ruožtu kai kurie Rusijos sportininkai skelbia net ir gavę leidimą juo nepasinaudosiantys, nes, likę be komandos draugų, praranda galimybę varžytis dėl medalių.

Pasiruošimas žaidynėms

Skaičiuojama, kad šias olimpines žaidynes surengti kainuos 13 mlrd. JAV dolerių, o tai yra 3,8 karto mažesnė suma, nei ištaškė 2014-ųjų Sočio žiemos žaidynių organizatoriai (50 mlrd. dolerių). Galima priminti ir tai, kad pasaulio žiniasklaida jau dalijosi apverktinais vaizdais iš dalies buvusių olimpinių bazių, kurių Rusija nesugebėjo pritaikyti toliau naudoti. Pietų Korėjoje olimpinės kovos vyks trylikoje arenų, iš kurių šešios – vis dar ruošiamos. 2017 m. rugsėjį baigtas statyti Pjongčango olimpinis stadionas bus nugriautas, kai tik čia nuskambės paskutiniai parolimpinių žaidynių akordai. Stadione, kuriame telpa 35 tūkst. žiūrovų, vyks žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijos. Alpensijos kalnų kurorte esantys kompleksai priims lauko sporto atstovus (6 kompleksai skirti biatlonui, bobslėjui, skeletonui, rogučių sportui, slidinėjimui, šiaurės dvikovei, šuoliams su slidėmis bei kalnų slidinėjimui). Bokvango parko arenoje vyks akrobatinio slidinėjimo ir snieglenčių sporto varžybos, o Džongsono centre – kalnų slidinėjimo kovos. Gangningo olimpinis parkas priims vyrų ledo ritulio komandas, akmenslydžio, greitojo čiuožimo, dailiojo čiuožimo dalyvius. Nuo Gangningo kiek nutolusioje Kvandongo ledo arenoje rungsis ledo ritulininkės. Pjongčango olimpinį kaimelį suprojektavo JAV įmonė „Brent Thompson Architects“. Skelbiama, kad jam pastatyti naudotos pačios naujausios ir aplinkai nekenkiančios technologijos. Kaimelyje, kurio statyba kainavo apie 151 mln. JAV dolerių, bus apgyvendinta 3500 olimpiados atletų, o pasibaigus žaidynėms jo apartamentai bus parduoti kaip butai, siekiant sukurti dar vieną Pjongčango bendruomenę. Per olimpiadą vietos gyventojai, sirgaliai ir atletai galės įvertinti ir vieną ypač reklamuojamą pastatą. Britų architektas Asifas Khanas sugalvojo, kaip panaudoti prieš keletą metų atrastą medžiagą „vantablack“, laikomą viena tamsiausių dirbtinai sukurtų medžiagų. Jis suprojektavo pastatą pavadinimu „Susiskaidymas erdvėje“. Keturios jo sienos išlenktos, nors iš toli atrodys tiesiog kaip juodas plyšys. Ant pastato fasadų mirgės tūkstančiai lempučių, kurios turėtų sukurti žvaigždėto dangaus įspūdį. Autorius aiškino norintis išprovokuoti lankytojus žengti į begalinį gylį ir galimybes.

Šiaurės Korėjos grėsmė

Dar prieš mėnesį viešojoje erdvėje netilo kalbos apie Šiaurės Korėjos 2018-ųjų žaidynėms keliamas grėsmes, stebinti neturėtų. Totalitarinės valstybės lyderio Kim Jong-uno nenuspėjamumas bei agresyvi politinė taktika yra svarios priežastys atletams ir sirgaliams, atvyksiantiems į žaidynes Pietų Korėjoje, nesijausti itin saugiai. Vis dėlto Pietų Korėjos valdžios atstovai teigė olimpiadą vertinantys kaip dar vieną progą pagerinti nepaprastai įtemptus diplomatinius santykius su šalies kaimynės lyderiu.
Pietų Korėjos valdžios atstovai teigė olimpiadą vertinantys kaip dar vieną progą pagerinti nepaprastai įtemptus diplomatinius santykius su šalies kaimynės lyderiu.
Pati Pietų Korėja pasižymi itin aukštu saugumo lygiu. Laikyti ginklų ar narkotikų šioje šalyje draudžiama, o maža Pjongčango populiacija (43 500 gyventojų) leidžia užtikrinti deramą apsaugą. Spėjama, kad gyvenvietę ir kompleksus saugos gausios pajėgos, tačiau bent jau oficialiai teigiama, jog išskirtinių priemonių imtasi nebus. Galbūt olimpiados šeimininkai tikisi, kad nuo visų pavojų juos ir jų svečius apsaugos Soohorangas – žaidynių talismanas. Baltojo tigro motyvais sukurtas veikėjas pasirinktas dėl korėjiečių pagarbos šiam gyvūnui – jie tiki, kad baltasis tigras juos saugo. Iš korėjiečių kalbos išvertus „Sooho“ reiškia apsaugą, o „rang“ – tigrą.

Santūrios lietuvių viltys

2018 m. Pjongčango olimpinėse žiemos žaidynėse Lietuvai atstovaus 9 sportininkai: 4 biatlonininkai, 3 slidininkai ir 2 kalnų slidininkai. Didelių vilčių, kad negausi šalies olimpinė rinktinė pasieks pirmąjį Nepriklausomos Lietuvos istorijoje žiemos olimpinių žaidynių medalį, nepuoselėjama. Lapkričio viduryje, kovodama dėl olimpinio kelialapio dalyvauti greitojo čiuožimo trumpuoju taku rungtyje, apmaudžiai susižeidė Agnė Sereikaitė. Pjongčango olimpinėse žaidynėse nepasirodys ir dailiojo čiuožimo pora Goda Butkutė ir Nikita Jermolajevas – sunkią traumą prieš kelis mėnesius patyrė G. Butkutė. Ledo šokėjų pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius kovoje dėl olimpinio bilieto liko pirmi už brūkšnio. Biatlonininkė Diana Rasimovičiūtė keliaus jau į penktąsias savo olimpines žaidynes. Ji ir kitas biatlonininkas Tomas Kaukėnas, matyt, bus ryškiausios Lietuvos olimpinės delegacijos žvaigždės. Bet teužgimsta naujos!
2018 02 01 11:00
Spausdinti