Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIRBTINIS INTELEKTAS
„OpenAI“ įkūrėjas prašo JAV Senato nustatyti ribas dirbtiniam intelektui
BNS
Freepik

Įmonės „OpenAI“, kurios sukurtas pokalbių robotas „ChatGPT“ apstulbino pasaulį iš trumpiausių užklausų generuodamas teksto fragmentus, įskaitant eilėraščius, vadovas Samas Altmanas antradienį JAV įstatymų leidėjams pareiškė, kad dirbtinio intelekto reguliavimas yra būtinas.

Kongresmenai pabrėžė savo didžiausias su dirbtinio intelekto raida susijusias baimes, o vienas iš senatorių posėdį Kapitolijaus kalvoje pradėjo paleisdamas kompiuterio sukurtą balsą – labai panašų į jo paties, – kuris skaitė boto parašytą tekstą.

„Jei klausėtės iš namų, galėjote pamanyti, kad tai mano balsas ir mano žodžiai, bet iš tikrųjų tas balsas buvo ne mano“, – sakė senatorius Richardas Blumenthalis.

Dirbtinio intelekto technologijos „yra daugiau nei tik mokslinių tyrimų eksperimentai; jos nebėra mokslinės fantastikos fantazijos, jos yra realios ir esamos“, sakė demokratas.

Silicio slėnio atstovo S. Altmano liudijimas JAV Senato teismų pakomitečiui visiškai nepriminė „Facebook“ ar „TikTok“ vadovų teisinimosi jiems besilankant Vašingtone.

„Jei ši technologija suklys, gali būti gana blogai“, – perspėjo S. Altmanas.

Pasinaudodamas sesija kaip galimybe šviesti įstatymų leidėjus, jis paragino Kongresą nustatyti naujas taisykles didžiosioms technologijoms, nepaisant gilių politinių nesutarimų, dėl kurių teisės aktai, kuriais siekiama reguliuoti interneto erdvę, daugelį metų buvo blokuojami.

Tačiau po to, kai „ChatGPT“ – botas, galintis akimirksniu sukurti į žmogaus panašų turinį, – itin paplito ir savo galimybėmis nustebino bei tuo pat metu išgąsdino naudotojus, vyriausybėms visame pasaulyje daromas spaudimas imtis skubių veiksmų.

Nuo to laiko S. Altmanas tapo pasauliniu dirbtinio intelekto veidu – jis ir platina savo įmonės technologiją, įskaitant bendradarbiavimą su „Microsoft“ ir daugybe kitų įmonių, ir įspėja, kad šis kūrinys gali turėti neigiamų padarinių visuomenei.

„OpenAI“ buvo įkurta tikint, kad dirbtinis intelektas gali pagerinti beveik kiekvieną mūsų gyvenimo aspektą, tačiau kad jis taip pat kelia ir rimtą riziką“, – susirinkusiesiems sakė S. Altmanas.

Jis tvirtino, kad ilgainiui įmonės sukurtas dirbtinis intelektas padės spręsti kai kuriuos didžiausius žmonijos iššūkius, tokius kaip klimato kaita ir vėžio gydymas.

Tačiau, atsižvelgiant į susirūpinimą dėl dezinformacijos, darbo vietų saugumo ir kitų pavojų, „manome, kad siekiant sumažinti vis galingesnių modelių keliamą riziką, labai svarbus bus vyriausybių reguliavimas“, pridūrė „OpenAI“ vadovas.

2023 05 17 10:41
Spausdinti