Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PANIKOS ATAKA
Pirkėjai šluoja lentynas, tačiau druskos trūkumas – ne didžiausia problema
Ernesta Onusaitytė
BNS Foto
Ne laikas skanėstams.

Lietuvos parduotuvėse dažniau nei kiti skamba klausimas: „Ar jau atvežėte druskos?“ Rusijai įsiveržus į Ukrainą, pirkėjai iš lentynų ėmė šluoti ilgai negendančius produktus: mėsos konservus, kruopas, miltus, makaronus, aliejų, vandenį ir druską.

Nors daugelį stebina tokia druskos paklausa, yra bent du paaiškinimai. Iš lentynų dingo ukrainietiška druska, kurios tiekimas gali sutrikti. Tokia druska naudojama daržovėms konservuoti ir mėsai sūdyti, tad, atrodo, kai kurie gyventojai ėmė ruoštis blogiausiems scenarijams.

Tai jau antras panikos pirkimas per pastaruosius dvejus metus – panašiu laiku 2020-aisiais, išgąsdinti prasidėjusios COVID-19 pandemijos, gyventojai taip pat šlavė lentynas. Prekybininkų teigimu, pirkinių krepšelis buvo panašus, tik dabar jame nėra dezinfekcinio skysčio, ir tai visiškai suprantama, taip pat tualetinio popieriaus – tai paaiškinti sunkiau.

Prekybos tinklų duomenimis, pirmosiomis karantino savaitėmis pardavimai išaugo apie 15 proc., o „panikos prekių grupės“ – 20–30 proc. Karo efektas esą šiek tiek švelnesnis – pirmąją savaitę maisto prekių paklausa ūgtelėjo apie 10 proc. COVID-19 sukeltas efektas truko apie du mėnesius, po to žmonės ėmė rečiau lankytis parduotuvėse, dažniau pirko internetu.

2022 04 13 06:45
Spausdinti