Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


EKONOMIKA
Pramonininkai kelia tikslus naujai Vyriausybei: spręsti reikia struktūrinį nedarbą, darbuotojų trūkumą
BNS
Fotobankas
Siuvykla.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas tikisi, kad būsimoji Vyriausybė skirs dėmesio ne tik koalicijos sutarties projekte įvardijamoms problemoms, bet ir besiformuojančio struktūrinio nedarbo, demografinių pokyčių bei darbuotojų trūkumo iššūkiams.   

Pasak Vidmanto Janulevičiaus, labai svarbu, kad Lietuvoje būtų skatinamas mokymasis visą gyvenimą bei perkvalifikavimas, nes transformuojant ekonomiką senstančiai visuomenei reikalingi nauji įgūdžiai, susiję su skaitmenizavimu, darbo robotizavimu.

„Svarbu, kad Vyriausybės programoje būtų ne tik numatytos tvarios ir efektyvios investicijos į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą, siekiant ateityje skirti 3 proc.  BVP, siekiant 1,5 proc. BVP rodiklio jau 2024 metais, bet ir bus sukurta sistema, kuri skatins didinti mokslo institucijų ir verslo įmonių bendradarbiavimo apimtis“, – pranešime pabrėžė LPK prezidentas.  Anot jo, pramonininkai, kaip ir anksčiau, teiks savo pasiūlymus Vyriausybės programai.

V. Janulevičiaus teigimu, koalicijos susitarimo projektas byloja, kad partijos bando iš naujo pažvelgti į jau esamas ir būsimas problemas bei bandys ieškoti efektyvių jų sprendimo būdų.

Koalicijos sutarties projektas paviešintas ketvirtadienį vakare. Jį pasirašyti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija planuoja pirmadienį.

Sutartyje partneriai pirmiausia įsipareigotų „remti Ingridos Šimonytės vadovaujamą koalicinę Vyriausybę bei veikti pagal šį susitarimą ir Vyriausybės programą“.

Kaip vienas svarbiausių koalicijos prioritetų nurodomas nacionalinis susitarimas dėl švietimo. Tarp prioritetų – ekonomikos transformacija, kuriant aukštesnės pridėtinės vertės ekonomiką, skatinant darbo našumą, plečiant skaitmenizaciją, įgyvendinant atvirų duomenų politiką.

Prioritetų grafoje taip pat minimas žaliasis kursas, socialiai pažeidžiamiausių visuomenės grupių įgalinimas, sveikatos paslaugų kokybės ir prieinamumo užtikrinimas, įtraukioji kultūra ir jos prieinamumas, savivaldybių savarankiškumo stiprinimas, kokybiškas bei efektyvus viešasis administravimas.

Tarp koalicijos vertybinių įsipareigojimų – žmogaus orumas ir teisių apsauga, skaidrumas ir aukščiausi politinės etikos standartai. Partneriai taip pat žada kokybišką teisėkūrą, vertybinę užsienio politiką, stiprinti  konstitucines žiniasklaidos teises gauti ir skleisti informaciją.

Po Seimo rinkimų centro dešinės valdančiąją koaliciją formuoja Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Naujajame parlamente jie turėtų turėti ne mažiau 74 vietų iš 141.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 06 10:31
Spausdinti