Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Projektas juda: „Lietuvos energija“ atliekų deginimo jėgainei Kaune pasiskolino 120 mln. eurų
BNS
Kogeneracinė jėgainė Latvijoje (Reuters nuotr.).

Kauno kogeneracinę jėgainę statysiantys „Lietuvos energija“ ir „Fortum Heat Lietuva“ iš „Swedbank“ pasiskolino 120 mln. eurų. Visa projekto vertė siekia 150 mln. eurų.

„Lietuvos energija“ pranešė trečiadienį pasirašiusi paskolos sutartį su „Swedbank“. „Atsirinkę pagrindinius rangovus bei finansinius partnerius, pagrindinių statinių statybą planuojame pradėti jau šių metų ketvirtą ketvirtį“, – pranešime spaudai teigė Kauno kogeneracinės jėgainės vadovas Ramūnas Paškauskas. Kovą pasirašytos 75 mln. eurų vertės jėgainės rangos sutartys su Vokietijos, Suomijos, Prancūzijos ir Čekijos bendrovėmis. Jėgainės atliekomis kūrenamą katilą pagamins ir įrengs Vokietijos kompanija „Baumgarte Boiler Systems“, kranus – Suomijos koncernas „Konecranes Finland“, dūmų valymo įrenginius – Prancūzijos LAB, garo turbiną – „Siemens“ padaliniai Lietuvoje ir Čekijoje. Jėgainės statybą ketinama pradėti šių metų rudenį ir baigti 2019 metų pabaigoje. Kaune planuojama įrengti didelio efektyvumo kogeneracinę jėgainę, kurios elektros galia sieks apie 24 MW, o šilumos – apie 70 MW. Per metus joje būtų sudeginama apie 200 tūkst. tonų komunalinių ir pramonių atliekų. Jėgainė gamins apie 40 proc. Kauno miestui reikalingos šilumos bei maždaug 94 tūkst. būstų reikalingos elektros ir išspręs atliekų kaupimo sąvartynuose problemą.
Dėl jėgainės Kaune buvo kilę ginčų – iš pradžių abejota, ar Lietuvoje pakaks atliekų, kad jėgainės Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje 2030 metais turėtų pakankamai kuro.
Dėl jėgainės Kaune buvo kilę ginčų – iš pradžių abejota, ar Lietuvoje pakaks atliekų, kad jėgainės Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje 2030 metais turėtų pakankamai kuro. Tačiau po diskusijų Aplinkos ministerija nusprendė, kad jėgainei atliekų pakaks, jeigu ji degins ir pramonines atliekas, nors pabrėžė, kad tikslius kiekius sunku prognozuoti. Valstybės valdomai energijos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklauso 51 proc. Kauno kogeneracinės jėgainės akcijų, o „Fortum Heat Lietuva“– 49 proc. akcijų. „Lietuvos energija“ Vilniuje taip pat stato 330 mln. eurų vertės kogeneracinę jėgainę – projektą remia ir Europos Sąjunga, tuo metu Kauno projektas nėra remiamas europinėmis lėšomis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 31 14:13
Spausdinti