Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


IQ FORUMAS „TELŠIAI 2023“
R. Laurutis: neturime kito kelio, tik skaitmenizaciją
IQ
ŽVC
R. Laurutis.

Anot Klaipėdos universiteto dėstytojo, bendrovių „Cherry Servers“ ir „Nord Robotics“ steigėjo Remigijaus Lauručio, skaitmenizacija versle tampa vis populiaresnė, nes paverčia daiktus universaliais ir padeda taupyti kaštus.

„Ką duoda programavimas ir šiuolaikinės technologijos? Jei anksčiau nusipirkdavome gamykloje pagamintą įtaisą, jis atlikdavo tokią pačią funkciją – tarkime, nusiperkame durų skambutį, pakabiname virš durų ir jis yra durų skambutis. Jei nusiperkame kažkokį laikrodį, jis ir yra laikrodis. Dabar mikrokompiuteriai ir visi puslaidininkiai leidžia labai pakeisti daikto funkciją“, – lapkričio 10 d. Telšiuose vykusiame IQ forume „Telšiai 2023: Telšių rajoną kuriame kartu“ kalbėjo R. Laurutis.

Daiktai tampa universalūs – tai reiškia, kad jų vienodų galima pagaminti labai daug, ir jau vėliau atskiriems gaminiams priskirti skirtingas funkcijas. Geras pavyzdys yra mobilusis telefonas.

Robotika taip pat į verslą ir pramonę atneš reikšmingų pokyčių. „Robotas pakeičia žmogų, ne stakles ar grąžtą, – teigė R. Laurutis. – Organizacija, nusipirkusi robotą, įkelia į jį programą, ir jis gali daryti mums reikiamą judesį – formuoti bandeles, virinti, frezuoti, pakuoti daiktus.“

Įsigijus vieną robotą jį galima naudoti 20 metų ir veiklos eigoje pritaikyti skirtingas funkcijas. Nors robotai bent jau šiuo metu yra brangūs, įvertinus, kad jis gali tarnauti dešimtmečius, tai tampa nebloga investicija. Ypač turint omenyje, kad robotai, skirtingai nei žmonės, gali dirbti kiaurą parą be jokių pertraukų – vadinasi, smarkiai padidėja ir našumas.

JWPLAYER_MAIN:2229

2023 11 24 10:37
Spausdinti