Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SANKCIJOS
Registrų centras: teisė užimti vadovaujančias pareigas apribota beveik 200 asmenų
BNS
Edvardas Blaževič
Regsitrų centras.

Registrų centras pradėjo viešai skelbti informaciją apie asmenis, kuriems teismo sprendimu yra apribota teisė užimti vadovaujančias pareigas įmonėse ar organizacijose.

Šiuo metu sąraše yra beveik 200 fizinių asmenų.

Pasak valstybės įmonės, šia naujove siekiama didinti verslo aplinkos skaidrumą ir gerinti įmonių nemokumo proceso valdymą.

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus BNS teigė, kad Registrų centras anksčiau sąrašo neskelbdavo, o šią funkciją perėmė iš Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo valdybos.

Vadovaujantis nuo sausio įsigaliojusiais Juridinių asmenų nemokumo įstatymo pakeitimais, Registrų centro tinklalapyje viešai skelbiami asmenys, kuriems teismas yra apribojęs laikinai eiti viešojo ar privataus juridinio asmens vadovo pareigas ar būti kolegialaus valdymo organo nariu.

Įstatymo nuostatos numato galimybę teismui apriboti juridinio asmens vadovo teisę nuo vienerių iki penkerių metų užimti vadovaujančias pareigas, jei šis asmuo neinicijavo juridinio asmens nemokumo proceso, kai tą privalėjo padaryti, savo veikimu ar neveikimu sukėlė tyčinį bankrotą bei dėl kitų priežasčių.

Teisė eiti vadovaujančias pareigas teismo sprendimu gali būti apribota ir vadovaujantis Konkurencijos įstatymo nuostatomis, kai asmuo yra pripažintas prisidėjęs prie sudaryto kartelinio susitarimo.

Registrų centro teigimu, šiuo metu teismo apribojimas užimti vadovaujančias pareigas galioja tik Lietuvoje registruotiems juridiniams asmenims, tačiau ateityje jis gali išsiplėsti visoje Europos Sąjungoje (ES).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 03 15:11
Spausdinti