Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NUO EUROPOS IKI AZIJOS
Sh. Inoue: ne Vokietija, o Prancūzija taps stipriausiu ES puslaidininkių pramonės centru Interviu
Agnė Baltrūnaitė
Mindaugas Mikulėnas.
„Analytica Orbis“ vyriausiasis ekonomistas Shota Inoue.

„Nors šiuo metu oficialius diplomatinius santykius su Taivanu palaiko 12 valstybių, šalies prieiga prie puslaidininkių metalų ir kitų medžiagų gavybos nėra ribojama“, – interviu IQ apie Taivano priklausomybę nuo puslaidininkius išgaunančių valstybių kalbėjo „Analytica Orbis“ vyriausiasis ekonomistas Shota Inoue, anksčiau ėjęs pareigas „Mitsubishi Research Institute“.

Anot jo, puslaidininkių gamyba yra ne tik Taivano skydas, bet ir kelrodė žvaigždė kuriant dirbtinio intelekto (DI) programinę įrangą.

– Kaip šiuo metu koreliuoja puslaidininkių lustų pasiūla ir paklausa pasaulyje?

Pirmiausia, reikia pabrėžti, kad būna keturių skirtingų tipų puslaidininkių lustai: skaičiavimo, atminties, logikos ir analoginiai. Šiuo metu Taivane ir JAV daugiausia pagaminama loginių lustų. Būtent loginiai lustai, kuriuos gamina „Intel“ ir „Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“ (TSMC), išlieka rinkos gigantais. Pastarieji taip pat gamina ir atminties puslaidininkių lustus. Analoginių puslaidininkių lustų rinka kol kas susitraukusi, tačiau netolimoje ateityje pastebėsime pokyčius. Be kita ko, nuolatos tobulėjantis DI reikšmingai keičia puslaidininkių rinką. Dėl to dabar, palyginti su pandeminiu laikotarpiu, puslaidininkių lustų paklausa yra smarkiai išaugusi.

2024 04 11 13:10
Spausdinti