Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖ
Šiauliai – sparčiausiai augantis Lietuvos didmiestis
Partnerio turinys
V. Lebedis, L. Mišeikienė
Kasmet Šiauliuose rengiama šventė „Aš – mažasis šiaulietis“.

Šiauliai – regiono centras, kuriame sparčiai besikuriantys verslai siūlo vis konkurencingesnius atlyginimus, o kartu – kompaktiškas didmiestis su gerai tvarkomomis viešosiomis erdvėmis, patogiu susisiekimu, patraukliomis nekilnojamojo turto kainomis. Tai – jaunoms šeimoms draugiškas miestas su puikiai subalansuota švietimo sistema, kuriame viskas pasiekiama 15 minučių atstumu. Taip pat tai verslo miestas, turintis oro uostą, verslui plėtoti pritaikytas zonas, esantis geografiškai puikioje vietoje.

Registrų centro duomenimis, Šiaulių miestas sparčiai auga. 2024 m. sausio pabaigoje čia registruoti 118 907 gyventojai, palyginti su pernai, jų padaugėjo beveik keturiais tūkstančiais. Miesto augimas ypač džiugina žinant, kad beveik visoje Lietuvoje vyrauja gyventojų mažėjimo tendencijos. Gera žinia ir ta, kad Saulės miestą gyvenimui renkasi vis daugiau darbingo amžiaus žmonių, studentų.

Mokslo ir studijų įstaigos Šiauliuose rengia specialistus ateičiai.

Šiauliai užtikrintai išlaiko studijų miesto statusą: visos mieste veikiančios mokslo įstaigos 2023 m. rudenį priėmė rekordinį moksleivių ir studentų skaičių: Vilniaus universiteto Šiaulių akademija sulaukė net 40 proc. daugiau įstojusiųjų – ją pasirinko 824 pirmakursiai; Šiaulių valstybinėje kolegijoje savo studentišką kelią pradėjo daugiau nei 600 jaunuolių, o Šiaulių technologijų mokymo centras, kaip ir 2022 m., pasiekė savo galimybių priimti norinčiuosius „lubas“ ir sulaukė 1330 moksleivių – vietas gavo ne visi norintys čia pakliūti. Gausėja ir mokinių mokyklose. Pastarąjį rugsėjį į 1–12 klases sugužėjo 14 675 mokiniai. Tai yra 332 moksleiviais daugiau nei 2022 m. Mokyklose papildomai sukomplektuotos 26 klasės. Darželiuose situacija panaši – nors darželinukų gausėja, patekti į juos nėra didelės problemos, nes atsirandant poreikiui formuojamos naujos grupės.

Šiauliai tapo namais nemažai daliai pabėgėlių iš Ukrainos. Džiugina tai, kad šiandien absoliuti dauguma jų puikiai įsiliejo į miesto gyvenimą: dirba, leidžia laisvalaikį, ugdo vaikus. Sėkminga užsieniečių integracija rūpinasi ir miestas: sudarytos sąlygos vesti kitakalbius vaikus į mokyklas, darželius.

Šiaulių miesto patrauklumą lemia ir nuolatinis atsinaujinimas. Kiekvienais metais gerinama miesto infrastruktūra: tvarkomos gatvės, šaligatviai, viešosios erdvės, poilsio ir vaikų zonos, parkai. Jau keletą metų šiauliečiai gali džiaugtis atnaujinta pėsčiųjų gatve – miesto bulvaru, pernai ir garsusis R. Kmitos knygose aprašytas Pietinis miesto rajonas pasipuošė savo pėsčiųjų gatve – Dainų taku. Tiesiamos ir tvarkomos gatvės, sankryžos, aplinkkeliai sudaro patogesnes sąlygas tiek gyventojams, tiek verslui.

Neišvengiamas Šiaulių miesto vaidmuo – imtis lyderystės Šiaurės Lietuvos regione, buriant savivaldos atstovus ir gyventojus bendram tikslui.

Neišvengiamas Šiaulių miesto vaidmuo – imtis lyderystės Šiaurės Lietuvos regione, buriant savivaldos atstovus ir gyventojus bendram tikslui. O jis – paprastas ir aiškus: auginti ir stiprinti šį regioną. Ir kai panašaus tikslo sostinei siekti sekasi be didesnių pastangų, Šiauliams reikia įrodyti savo vertę. Viena svarbių miesto gyvenimo sričių – verslas, kuriam skiriama nemažai dėmesio. Vykdomos įvairios smulkiojo ir vidutinio verslo programos, taikomos skatinimo priemonės į miestą atvykstantiems aukštos profesinės kvalifikacijos specialistams, studijas baigusiems jaunuoliams, norintiems pradėti dirbti profesinėje srityje, medikams. Mokesčių lengvatos, sukurta ir nuolat plečiama, tobulinama infrastruktūra sudaro palankias sąlygas ir stambiam verslui, naujoms investicijoms.

Šiauliuose sėkmingai veikia ir naujų investuotojų pritraukia Šiaulių pramoninis parkas, laisvoji ekonominė zona (LEZ). Savivaldybės biudžeto, valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos investicijos į Šiaulių pramoninį parką sudaro 16,44 mln. eurų, tačiau nuo parko įkūrimo ten veikiančios įmonės jau investavo 74,1 mln. eurų, sukūrė daugiau kaip 5620 darbo vietų; analogiškos investicijos į Šiaulių LEZ sudaro 15 mln. eurų, o čia įsikūrusios įmonės investavo jau 26,11 mln. eurų ir sukūrė daugiau kaip 265 darbo vietas. Bendra suma įspūdinga: įmonės jau investavo beveik 100 mln. eurų! Sudėjus visas investicijas pramoninėje teritorijoje Zokniuose, jos siekia beveik 130 mln. eurų.

Nuolat tobulinama infrastruktūra: darbai LEZ teritorijoje.

Investuotojai Šiaulių pramoniniame parke ir Šiaulių LEZ atleidžiami nuo žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčių. Šiaulių miesto savivaldybė į biudžetą negavo 943 133,91 euro (duomenys iki 2023 m. sausio) mokesčių – tai yra ten įsikūręs verslas jau sutaupė beveik milijoną! LEZ ir pramoninio parko teritorijos infrastruktūra toliau tobulinama: šiuo metu čia baigiama įrengti geležinkelio infrastruktūra, ateityje juo bus galima gabenti žaliavas ir pagamintą produkciją, gauti trumpalaikio sandėliavimo paslaugą. Matant poreikį, mieste numatyta ir kitų teritorijų, skirtų verslui plėtoti.

Šiaulių patrauklumą verslui didina ne tik išorinės sąlygos, paruošta infrastruktūra, bet ir savivaldybės požiūris į investuotojus – verslo idėjos čia laukiamos. Šiaulių mieste investuotojai aptarnaujami vieno langelio principu, juos nuo pat pradžios iki pabaigos konsultuoja vienas specialistas.

Daugiau informacijos apie Šiaulių miesto ekonominę aplinką galite rasti čia.

Konsultacijos investavimo klausimais: Ekonomikos ir investicijų skyriaus vyr. specialistė Ilona Ringytė-Gedvilė, tel. +370 41 383 433, +370 600 96 050, el. p. .

2024 03 21 23:28
Spausdinti