Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VERSLAS
Siekdama gauti didesnę europinę paramą „Vičiūnų“ įmonių grupė steigė smulkias bendroves
BNS
BNS
Liudas Skierus ir Visvaldas Matijošaitis.

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio valdoma „Vičiūnų“ įmonių grupė steigė smulkias bendroves, siekdama gauti didesnę europinę paramą, kuri siekė apie 4 mln. eurų, pranešė LRT.

Nacionalinei mokėjimų agentūrai (NMA) tai galėjo būti žinoma, nes visus formalumus tvarkė „Vičiūnų“ darbuotojai, skelbia LRT.

2015 m. balandį „Vičiūnų“ įmonių grupė atidarė du ką tik pastatytus kiaušinių fabrikus Plungėje. Atidaryme skelbta, kad „Vičiūnų“ įmonių grupei priklausanti „Europe eggs“ kiaušinius rūšiuos, o „Baltic egg production“ – perdirbs. Čia bus gaminami virti, lupti kiaušiniai ir atskirai – kiaušinių baltymai kepiniams.

Gamyklos iškilo didžiulėje teritorijoje greta kitų „Vičiūnams“ priklausančių bendrovių – „Orka foods“, gaminančios koldūnus, „Vičiūnai ir partneriai“ ir UAB „Plungės kooperatinė prekyba“ – cechų bei patalpų.

Trejais metais anksčiau šios dvi neseniai įkurtos įmonės kreipėsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą, prašydamos europinės paramos fabrikų statyboms, sudarydamos mažų ir nesusijusių bendrovių įvaizdį. Abiem bendrovėms bendrai projektams vystyti buvo skirta 3,4 mln. eurų paramos. Tai sudarė penktadalį bendros 17 mln. eurų fabrikų statybos kainos.

Jei bendrovė būtų paramos prašiusi kaip didelė įmonė, būtų gavusi perpus mažiau lėšų, skelbia LRT.

Tuo metu dar buvo tik įpusėjęs laikotarpis, kai NMA tikrino paramos gavėjus, ar lėšos naudojamos tinkamai.

Anot NMA, minimu laikotarpiu oficialus registras – Juridinių asmenų dalyvių informacinė sistema (JADIS) – dar neveikė. Šiuo metu NMA įmonių bei asmenų susietumą vertina naudodamasi JADIS duomenimis.

NMA teigia, kad formaliai jokioms taisyklėms nebuvo nusižengta.

Tuometis žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius sako, kad jei parama skirta, reiškia įmonės atitiko reikalavimus.

2017 metais Europos Audito rūmai nustatė, kad parama „Vičiūnams“ pavaldžioms įmonėms suteikta klaidingai, Nacionalinė mokėjimo agentūra turėjo pastebėti paramos prašančių įmonių sąsajas su viena didžiausių šalies bendrovių, bet to nepadarė.

NMA teigia, kad po Europos auditorių išvados jie „operatyviai ėmėsi veiksmų pagal savo kompetenciją“, tai yra pateikė siūlymus Žemės ūkio ministerijai dėl teisės aktų tobulinimo.

2022 12 15 09:25
Spausdinti