Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SMULKUSIS VERSLAS
Siūloma padidinti smulkiųjų verslininkų PVM mokėtojų ribą iki 65 tūkst. eurų
BNS
Unsplash

Išaugus infliacijai ir kainoms, siūloma iki 65 tūkst. eurų pakelti kartelę, kurią pasiekę smulkieji verslininkai ir mažos įmonės turėtų registruotis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojais.

Tokią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą Seime registravo Biudžeto ir finansų komiteto narys Algirdas Butkevičius, tvirtinantis, kad pokytis turės teigiamos įtakos verslo sąlygoms ir plėtrai.

Jeigu Seimas pakeitimus priimt, jie įsigaliotų nuo kitų metų.

Pasak Seimo nario, dabartinės sąlygos trukdo plėtotis jaunam verslui, neretai tokiu atveju stabdoma veikla ar pasitraukiama į šešėlį. Dabar taikoma 2014 metais nustatyta 45 tūkst. eurų riba.

Panašios pataisos liberalų iniciatyva Seime buvo pradėtos svarstyti praėjusią gegužę. Tuometinis Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas buvo pateikęs duomenis, kad padidinus registravimosi PVM mokėtojais apyvartos ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų biudžeto pajamos iš PVM kasmet sumažėtų apie 6,4 mln. eurų, iki 70 tūkst. eurų – apie 16 mln. eurų, o iki 85 tūkst. eurų – apie 26 mln. eurų.

Pernai gegužę skelbta, kad dėl 45 tūkst. eurų ribos nesurinktas PVM siekė apie 13,2 mln. eurų per metus.

Nuo 2025 metų pagal Europos Sąjungos PVM direktyvą įsigalios taisyklė, pagal kurią bus leidžiama visoms valstybėms taikyti ribą iki 85 tūkst. eurų.

Smulkusis verslas nuo 2021 metų ragino Vyriausybę didinti PVM mokėtojo ribą iki 85 tūkst. eurų, bet sprendimas nebuvo priimtas.

2023 03 01 08:48
Spausdinti