Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


PASAULIS 2024
Skaičių kalba: JAV ekonomika išvengė recesijos, bet sunkmetis dar nepraėjo
Simonas Rabinovitchius
Shutterstock

JAV ekonomika 2023 m. privertė prognozuotojus nudelbti akis. Išvakarėse beveik visi prognozavo, kad geriausiu atveju ekonomikos augimas bus lėtas, o blogiausiu atveju prasidės recesija. Argumentai buvo paprasti: infliaciją teks mažinti skausmingomis priemonėmis. Tačiau net slopinant infliaciją JAV ūkis toliau augo ir pasiekė maždaug 2 proc. metinį tempą.

Tai įtikino daugelį analitikų vaduotis iš niūrių nuotaikų. Vidutinės 2024-ųjų prognozės rodo, kad JAV vis dėlto išvengs recesijos ir suvaldys kainų spaudimą. Po pastarųjų kelerių metų infliacijos siaubo tai būtų vadinama švelniu nusileidimu. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad daugelis 2023 m. prognozių nepasiteisino, verta paklausti, ar istorija nepasikartos ir 2024-aisiais. Akivaizdžiausi trys pavojai.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Visų pirma, ekonomika ne iš karto pajunta centrinių bankų kilstelėtų palūkanų poveikį. 2023 m. vartotojai ir įmonės dar turėjo santaupų, kurios ribojo skolinimosi poreikį, bet 2024 m. šios atsargos jau bus sumenkusios, todėl visi stipriau pajus didesnes palūkanų normas.

2024 01 09 10:00
Spausdinti