Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


„STANDARD & POOR’S“ KREDITO REITINGAS LIETUVAI
„Standard & Poor’s“ paliko Lietuvai suteiktą A+ kredito reitingą su neigiama perspektyva
BNS
Pexels
Pinigai.

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ paliko galioti Lietuvai suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą su neigiama perspektyva, penktadienį pranešė Finansų ministerija.

„Aukšto Lietuvos kredito reitingo išlaikymas nepaisant iššūkių, su kuriais karo kontekste susiduria šalies ir visos Europos ekonomika, dar kartą įrodo mūsų ūkio atsparumą ir viešųjų finansų tvarumą. Vyriausybė savo ruožtu yra įsipareigojusi ir toliau vykdyti apdairią, tvarią ir ekonomikos augimą remiančią fiskalinę politiką“, – ministerijos pranešime cituojama finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„S&P Global Ratings“ Lietuvos reitingą peržiūrėjo šiemet birželį. Tąsyk buvo paliktas galioti 2020 metų vasarį suteiktas „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingas, o perspektyva buvo pakeista iš stabilios į neigiamą. Toks sprendimas priimtas dėl užsitęsusio karo Ukrainoje ir neigiamo poveikiu regiono ekonomikoms.

Agentūros analitikai prognozuoja, kad sulėtėjus infliacijai bei sustiprėjus užsienio paklausai kitais metais numatomas 1,6 proc. ekonomikos augimas Lietuvoje.

Pasak „Standard & Poor’s“, nepaisant išaugusių išlaidų, ypač susijusių su gynyba ir energetiniu saugumu, valstybės skola išlieka pakankamai nedidelė. Analitikai taip pat teigiamai vertina Lietuvos energetinį saugumą, neimportuojant energijos iš Rusijos, efektyvų šalies ekonominės politikos formavimą, narystę euro zonoje.

Agentūros ekspertų teigimu, užsitęsęs Rusijos karas prieš Ukrainą gali turėti neigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai, o tai lemia neigiamos skolinimosi perspektyvos išlaikymą.

Prieš dvi savaites tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ dar kartą patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. Tą patį kredito reitingą – „A“ (aukštą) su stabilia perspektyva – šaliai paliko ir „DBRS Morningstar“ agentūra.

Agentūra „Moody’s Investment Service“ pernai balandį Lietuvai yra patvirtinusi 2021 metų vasarį suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ su stabilia perspektyva.

2023 12 02 11:47
Spausdinti