Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


DIRBTINIS INTELEKTAS
Technologijų sutramdymas
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock

ES imasi priemonių sparčiai tobulėjančiam dirbtiniam intelektui (DI) suvaldyti. Ar jai pavyks?

„Kaip rodo išsamūs moksliniai tyrimai ir pripažįsta geriausios DI laboratorijos, DI sistemos, turinčios su žmogumi galintį konkuruoti intelektą, gali kelti didelį pavojų žmonijai“, – tokiu sakiniu pradėtas kovo mėnesį išplatintas su daugiau nei 30 tūkst. parašų, tarp jų ir Elono Musko, atviras laiškas, kuriuo įvairios pasaulinės DI įmonės bei jų atstovai ragino šešiems mėnesiams sustabdyti DI plėtrą.

Iš pradžių šis laiškas galėjo būti laikytas į progreso traukinį nespėjusių įšokti ir su „ChatGPT“ sukūrusia „OpenAI“ nebesugebančių konkuruoti verslininkų pagalbos šauksmu. Tačiau gegužės pabaigoje pats „OpenAI“ įkūrėjas Samas Altmanas pasirašė kitą atvirą laišką, kuriame tik vienas sakinys: „Išnykimo dėl DI rizikos mažinimas turėtų būti tokiu pat pasauliniu prioritetu, kaip tokių žmonijos lygio pavojų, kaip pandemijos ir branduolinis karas.“

DI keliamas rizikas prilyginęs branduoliniam karui S. Altmanas teigė nenorintis stabdyti DI progreso, veikiau kelti diskusijas ir apsvarstyti visus įmanomus pavojus.

2023 07 11 06:45
Spausdinti